TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.08.2019 06:41:04

Změny od srpna: Konec příspěvků na brýle a platba kartou v metru.

I v klidném letním období se musíme připravit na několik zásadních změn. Od srpna například zdravotní pojišťovny přestanou proplácet klasické příspěvky na brýlová skla i obroučky a jeden ze tří největších operátorů u nás změní způsob účtování za volání. Změny se dočká i pražské metro nebo portál ministerstva práce a sociálních věcí.

1. Zrušení proplácení příspěvků na brýle


Od 1. srpna už nebude možné využívat klasické příspěvky na brýlové obroučky a skla. Slevu přestane poskytovat valná většina pojišťoven. Ušetřené stovky milionů korun mají jít na jiné pomůcky, proplácení bude možné uplatnit jen ve výjimečných případech.

 

"Brýlové obruby budou hrazeny pouze u věkové skupiny do 14 let včetně, u ostatních bude úhrada obrub zrušena. Brýlové čočky budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění v omezených indikacích," sdělila redakci TN.cz v květnu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

 


2. V pražském metru konečně zaplatíme kartou bezkontaktně


Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) začal 30. července instalovat ve všech stanicích metra bezkontaktní terminály. I tam tedy bude v průběhu srpna postupně možné zaplatit kartou, podobně jako v tramvajích. Celkem má DPP nainstalovat 77 zařízení do konce prázdnin. Tři výjimky tvoří stanice Bořislavka, Petřiny a Nemocnice Motol, kde přístroje přibudou z technických důvodů až v následujících měsících.

 

Na terminálech bude také možné ověřit si platnost dlouhodobých kuponů, které mají cestující nahrané na kartách Lítačka, In Karta nebo na platební kartě. Nové terminály mají stát místo bývalých validátorů a do konce ledna 2020 poběží v testovacím režimu.


3. Vodafone mění způsob účtování za volání i u paušálů


Jeden ze tří největších operátorů v Česku mění způsob účtování za volání. To už sice na jaře provedl u svých předplacených karet, změna se od 26. srpna však dotkne i zákazníků s paušálem. Nově Vodafone nebude účtovat po vteřinách, ale po minutách. Operátor byl sám před několika lety přitom průkopníkem vteřinového účtování, které je k zákazníkům mnohem férovější.

 


Jaké změny od srpna začnou platit pro uchazeče o zaměstnání nebo pro řidiče v Chorvatsku? A co bude jiné na Facebooku? To se dozvíte na další stránce!

4. Ministerstvo práce a sociálních věcí sjednotí své portály


Ministerstvo práce a sociálních věcí od 1. srpna ruší svůj roztříštěný portálový systém. Vše bude fungovat pouze na dvou adresách – web.mpsv.cz a web.uradprace.cz. Na těchto adresách najdete veškeré důležité informace například o podpoře v nezaměstnanosti, dávkách a příspěvcích nebo o tom, jak na úřadech práce žádat o zaměstnání a kde je nejbližší pobočka úřadu ve vašem kraji.

 

5. Chorvatsko zavádí vyšší tresty pro řidiče

 
Chorvatům došla trpělivost s řidiči, kteří se na jejich silnicích a dálnicích chovali jako blázni. Od srpna tamní policie výrazně zpřísňuje pokuty a tresty, které řidičům za přestupky na silnicích hrozí. U těch nejvážnější hrozí až dva měsíce ve vězení. Mezi tyto přestupky patří překročení rychlosti v obci o víc než 50 km/h, jízda v protisměru nebo v nedovoleném směru jízdy na dálnici, rychlostní silnici či silnici pro motorová vozidla, jízda na červenou, odmítnutí dechové zkoušky a testu na drogy, řízení s více než 1,5 promile alkoholu v krvi či pod vlivem drog nebo řízení bez řidičského průkazu.

 


6. Facebook mění systém reklam


Facebookové uživatele, především ty, kteří se k němu připojují na mobilu, určitě potěší, že jejich "zeď" už tolik nebudou překrývat reklamy. Ty mají mít od 19. srpna jen tři řádky textu a menší obrázky. Uživatelé si tak mohou užít více prostoru pro autorské příspěvky svých přátel a stránek, které sledují.


7. Dopravní komplikace


I v srpnu pokračují dopravní uzavírky. Na podrobný přehled omezení na dálnicích a dalších významných tazích se podívejte ZDE. Pokud se chystáte do hlavního města, mějte na paměti, že i tam probíhají rozsáhlé opravy nejen silnic, ale také tramvajových tratí, a tak při průjezdu Prahou počítejte i v srpnu s citelným zdržením.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688