mpsv.cz (MPSV)
Dotace  |  31.07.2019 19:28:20

Pracovat by měl každý, kdo může: Ministryně Maláčová představila Balíček zaměstnanosti

Praha, 31. července 2019

 

Ministryně Maláčová představila Balíček zaměstnanosti. Jedná se o největší změnu v této oblasti v posledních letech

 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chystá zásadní změny v oblasti práce a zaměstnanosti, které reagují nejen na aktuální problémy,  ale také na budoucí výzvy v podobě stárnutí společnosti a tzv. 4. průmyslovou revoluci. Takzvaný „Balíček zaměstnanosti“ ministryně představila při jednání  u kulatého stolu za účasti odborné veřejnosti. Jednotlivá opatření mají přinést podstatné zlepšení fungování Úřadu práce ČR, podporu zaměstnanosti a upravit pravidla pro zaměstnávání cizinců. Celý balíček chce ministryně předložit vládě do konce tohoto roku.

 

„Budoucnost nepočká, trh práce se neustále proměňuje a je potřeba se zodpovědně připravit. Balíček zaměstnanosti spojuje nejmodernější nástroje na odhadování vývoje trhu s digitalizací Úřadu práce ČR. Díky tomu budeme schopni pomoci nejen každému klientovi přesně podle jeho potřeb, ale také samotnému trhu práce,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Moderní a efektivní Úřad práce ČR První část balíčku zaměstnanosti je pracovně pojmenována „Změna za přepážkou“. Jejím cílem je modernější a efektivnější Úřad práce ČR. Ten dostane nové nástroje, kterými bude moci lépe pomáhat nezaměstnaným. Díky využití prediktivní technologie Kompas budou moci úředníci efektivněji propojovat kompletní profil klienta, který zohledňuje věk, zdravotní stav, vzdělání, bydliště i jeho případné znevýhodnění  na trhu práce (například zda musí pečovat o rodinu) s poptávkou na trhu práce. Kompas dodá přesná data o potřebách trhu práce – tedy například jaké profese jsou v regionu nejžádanější a zda by vyhovovaly i klientovi. Úřad tedy bude moci klientovi takříkajíc ušít na míru to nejlepší dostupné řešení. Nově navíc bude možné s Úřadem práce ČR komunikovat online mnohem více než doposud.

 

Pracovat by měl každý, kdo může

„V zaměstnání trávíme podstatnou část života. Pokud z něj však na delší dobu vypadneme, bývá obtížné vrátit se zpátky. Šanci ale musí dostat každý, kdo pracovat chce, a to bez ohledu na hendikepy. A máme řešení i pro ty, kteří pracovat bezdůvodně odmítají. Věříme však, že nový přístup úředníků pomůže dostat do práce i tyto lidi,“ poznamenala ministryně k druhé části balíčku nazvané „Pracovat je normální“. 

 

Ta obsahuje návrh na úpravu veřejně prospěšných prací (VPP), a to pro osoby mimořádně znevýhodněné. Lidé budou tento druh prací moci nově vykonávat  až tři roky. Nezaměstnaní, kteří mají hned několik hendikepů (např. invalidita, vysoký věk, nízké vzdělání apod.), jsou jen velmi těžko zaměstnatelní a jejich jedinou šancí  na práci bývají často právě VPP.

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688