TNBiz (TN.cz)
31.07.2019 16:00:00

Počasí ve světě: Zaplavené domy i sesuvy půdy. Británií se prohnala cyklóna

Přes Británii se přehnala cyklóna, která s sebou přinesla ohromné množství srážek. Lidé se snažili hradbami z pytlů s pískem zachránit své domovy před bleskovými povodněmi, přívalový déšť navíc doprovázely kroupy, které měly i velikost cibule. Několik lidí bylo zraněno.

Meteorologové v úterý varovali před úderem hluboké cyklóny, ta se přehnala přes Velkou Británii. Přinesla s sebou přívalový déšť, který zejména na severu země způsobil bleskové povodně. Objevily se také kroupy o velikosti cibule.

Během čtyř hodin v Yorkshire Dales spadlo podle agentury Enex tolik srážek, co obvykle spadne za měsíc.

"Pršet začalo kolem půl druhé, déšť a kroupy začaly bombardovat zemi, nebe bylo pořád tmavší a tmavší. Asi za půl hodiny jsem šel chránit naši chalupu. Za další půlhodinu už se ulice začaly zaplavovat a nechtělo to přestat," popsal pro agenturu APTN Dave Ward.

Po bleskových povodních se v Yorkshiru sesul svah, který zavalil trať mezi městy Leeds a Carlisle. Železniční doprava se zcela zastavila. Výrazně byl také poškozen turisticky oblíbený most v Grinton Moor.

Během bleskových povodní byly zaplaveny desítky domů, ulice se proměnily v řeky, na polích se vytvořily laguny, voda s sebou táhla ohromné množství bahna.

Britská meteorologická služba Met Office navíc vydala varování před dalšími srážkami, které mají sever Velké Británie zasáhnout i ve středu. Během bouří by za dvě hodiny dle varování mohlo spadnout 30 až 40 milimetrů srážek.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty