TNBiz (TN.cz)
Práce  |  31.07.2019 14:11:06

Teď hledejte lepší práci, radí ekonom. Volných míst je 340 tisíc

Nezaměstnanost se i nadále drží rekodně nízko. České ekonomice se stále dobře daří. Vypadá to tak i z přímého srovnání zaměstnanosti během letošního a loňského června. Zaměstnanci si mohou vybírat a říct si o zvýšení mzdy.

Celková zaměstnanost se během letošního června meziročně zvýšila o 25,5 tisíce lidí a dosáhla celkového počtu 5 162,2 milionu pracujících. Počet nezaměstnaných se naopak meziročně snížil téměř o 20 tisíc. Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých meziročně klesla o 0,4 procentního bodu na 2,0 procenta, vyplývá ze statistik zveřejněných ve středu Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

"Červen ukazuje nižší nezaměstnanost jak u mužů, tak u žen. Zvýšila se také zaměstnanost spolu s ekonomickou aktivitou obyvatel. Míra zaměstnanosti mužů vystoupila na historicky nejvyšší hodnotu," shrnuje ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

"Češi mají historicky nejlepší příležitost najít si práci, která je bude bavit. Úřady práce evidují více než 340 tisíc volných pracovních míst. Zatímco zaměstnavatelé jsou zoufalí a nedaří se jim nacházet kvalifikovanou pracovní sílu," uvádí ekonom Štěpán Křeček.

Počet zaměstnaných mužů se meziročně zvýšil o 11,4 tisíc, u žen došlo k navýšení dokonce o 14,1 tisíc. Na druhé straně poklesl počet nezaměstnaných mužů o 8 tisíc, u žen o 11,8 tisíce.

Česko je rekordmanem v nízké nezaměstnanosti i v rámci celé Evropské unie. Podle Eurostatu je míra nezaměstnanosti v Česku dokonce 1,9 procenta. Druhé místo patří Německu se 3,1 procenty nezaměstnaných. Na opačném konci žebříčku je stále Řecko s 17,6 % a Španělsko se 14 % nezaměstnaných

Již dříve svá data za červen publikoval i Úřad práce ČR, který uvádí, že podíl nezaměstnaných osob dosahuje 2,6 procenta. Rozdíl je v tom, že někteří lidé se například registrují jako nezaměstnaní na úřadu práce, aby mohli pobírat sociální dávky. Ve skutečnosti ale pracují takzvaně načerno. Z těchto důvodů je obvykle nezaměstnanost dle Úřadu práce ČR vyšší než podle údajů Českého statistického úřadu. Ten používá odlišnou metodiku.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688