Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.07.2019 14:13:35

FT: Mají ty miliardové hodnoty evropských jednorožců vůbec nějaký základ?

Německá fintech společnost N26 minulý týden navýšila svůj kapitál o 170 milionů dolarů a její celková valuace se nyní podle FTAlphaville pohybuje kolem 3,5 miliardy dolarů. Firma přitom tvrdí, že „ziskovost nepatří mezi její hlavní ukazatele“. Její tržby dosahují 17,5 milionu dolarů a poměr hodnoty společnosti k tržbám se tak pohybuje kolem dvou set. Londýnská společnost Revolut zase „doufá, že získá další půl miliardy dolarů, a to by jí mělo údajně zvednout valuaci na více než 5 miliard dolarů“. Nic přitom nevydělává a v posledních měsících si prošla několika kontroverzemi, mimo jiné byla vyšetřována kvůli falešné reklamě.

FTAlphaville dodává, že šéf společnosti Revolut hovoří o tom, že jeho společnost dosáhne valuace mezi 20 – 40 miliardami dolarů a pak vstoupí na akciový trh. „To nemusí být zase takový problém, protože za sebou máme rekordní čtvrtletí investic rizikového kapitálu do evropských technologií. Podle společnosti Deliveroo získaly startupy mezi březnem a červnem více než 10 miliard dolarů,“ píše FTAlphaville a cituje Victora Bastu, zakladatele společnosti Magister Investors:

„Před třemi, čtyřmi, pěti lety jsme z firem v podstatě jen odcházeli, pak se nás ale lidé začali ptát, zda jsme schopni pomoci jim získat více peněz. Nejdříve to byl jen pokus, ale nyní děláme hlavně tohle.“ Firmy dnes podle Basty „dostávají stále více financí, protože mohou“. Na tom není nic špatného, ale je důležité mít na paměti, že jednou přijde doba, kdy investoři budou chtít provést exit. A ten by měl s ohledem na současné objemy investovaných peněz „probíhat za miliardy“.

Evropa má podle Basty problém i v tom, že tu v oblasti technologických startupů neexistuje vhodný ekosystém. Ten byl v USA budován asi padesát let a podnikatelé tam mohou těžit ze zdrojů, které v Evropě k dispozici nejsou. A někteří investoři začínají být v Evropě již netrpěliví, protože do firem investovali před řadou let. Zatímco tyto společnosti získávají stále nové zdroje, oni by již rádi provedli exit.

FTAlphaville podotýká, že u řady technologických společností se musí počítat s tím, že propálí velký objem hotovosti dříve, než se jim podaří vybudovat životaschopný model. Do té doby se skutečně nemohou moci starat o zisky. Je ale otázkou, zda se v Evropě skutečně podaří naplnit vysoká očekávání, která jsou odražená v miliardových valuacích technologických startupů.

Zdroj: FTAlphaville

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688