TNBiz (TN.cz)
31.07.2019 12:09:37

Počasí ve světě: Na Sibiři díky vysokým teplotám zuří požár o rozloze Belgie, jihovýchod trápí povodně

Sibiř sužuje extrémní počasí. Na jedné straně se ruský region potýká se suchem a rozsáhlými lesními požáry, na druhé s vydatnými dešti a záplavami. Kvůli nim už musely být v Irkutské oblasti na jihovýchodě Ruska evakuovány stovky lidí.

Sotva se obyvatelé jihovýchodní Sibiře vzpamatovali ze záplav, které minulý měsíc připravily o střechu nad hlavou tisíce lidí, přišla další vlna povodní. Domy i silnice jsou opět pod vodou.

"Už chybí jen metr a poté bude náš dům kompletně celý pod vodou. Jde už o druhou vlnu záplav," popsal obyvatel Tulunu Alexander Rogov.

Stovky lidí byly převezeny do připravených evakuačních center. Na západě Sibiř sužují naopak lesní požáry obrovských rozměrů, kvůli suchu a silnému větru se oheň rozšířil na území větší než tři miliony hektarů, což je plocha odpovídající rozloze Belgie.

Některá města pohltil černý toxický kouř. Ve třetím největším ruském městě Novosibirsku bylo několik lidí hospitalizováno kvůli problémům s dýcháním. Experti varují před možnou ekologickou katastrofou a viní ruské úřady, že proti živlu nezasáhly dříve a nechaly oheň narůst do tak ohromných rozměrů.

Teplota na Sibiři je letos v létě podle meteorologů téměř o deset stupňů vyšší, než je průměr. Místy hodnoty na teploměru překonaly i třicet stupňů.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty