Mgr. Jaroslava Šindelářová (Geis CZ s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  31.07.2019 11:04:40

Personalistika v logistice aneb vyřeší automatizace nedostatek lidí?

Automatizace, rozvoj inteligentních řešení a nové technologie, které nahrazují nebo pomáhají ulehčit lidskou práci, jsou již nedílnou součástí celého logistického řetězce.

Digitalizace a nástup umělé inteligence samozřejmě vývoj ovlivňuji, ale pro nás je bližší to, co aktuálně vidíme, čili rozvoj automatizace při skladových manipulacích, vychystávání zboží, ale také například při třídění zásilek. Trend nahrazování lidského faktoru při těžkých, přesných, nebo nebezpečných manipulacích je jasný, nicméně nejde jen o ulehčení lidské práce, ale také o snížení chybovosti, a v neposlední řadě je automatizace cestou, jak vyvážit opravdu velký nedostatek pracovních sil, se kterým se v logistice v poslední době setkáváme. Čelíme dlouhodobému nedostatku nejen kvalifikovaných pracovních sil a hledáme řešení. Automatizace je jednou z cest, další je například výchova a příprava našich stávajících zaměstnanců.

Snažíme se totiž si své odborníky vychovat a umožnit jim profesní růst. U provozních pozic hradíme školení pro rozšíření kvalifikace a osvědčila se nám i nabídka rozšíření kvalifikace na řidiče skup. C+E u vytipovaných zaměstnanců. Investujeme průběžně do vzdělávání zaměstnanců a možnost kariérního postupu je jednou z motivací k jejich aktivnímu přístupu. Kariérní růst v rámci oddělení nebo dokonce podniku není u nás ojedinělým jevem. Jedním z příkladů je kolega, který začínal na pozici dispečera a nyní pracuje jako ředitel jedné z našich největších poboček, nebo manipulační dělník, který se přes vedoucího směny propracoval na pozici vedoucího dispečera.

Co se týče nových zaměstnanců, snažíme se hledat nové možnosti a využívat aktivně on-line nástroje pro nábor. Funguje aktivní přístup, hledání možností, jak oslovit potenciální uchazeče v konkrétních lokalitách, čili zohlednění regionálních rozdílů. Prostě řečeno, hledání uchazečů na jižní Moravě je trochu jiné, než například v severních Čechách. Rozdíl je i v konkrétních cílových skupinách, proto například na nižší pozice stále využíváme tištěnou inzerci. V některých lokalitách se nám osvědčila spolupráce s Úřady práce a účast na lokálních pracovních veletrzích.

Pokud se bude ekonomice i nadále dařit, bude situace na pracovním trhu obdobná. Pro personalistiku v logistice to znamená, že bude více zaměřena na práci se stávajícími zaměstnanci, jejímž cílem bude snižování fluktuace. Dalším východiskem je již zmíněná automatizace provozů, ve kterých budou lidé zastávat sofistikovanější práci.

Mgr. Jaroslava Šindelářová

Po zakončení studia na ZČU působila krátce v oblasti obchodu. Již po třech letech zamířila do personalistiky. Mimo jiné pracovala na pozici Branch managera plzeňské pobočky agentury Start people, jako personalistka plzeňské pobočky Makro, HR generalisty firmy Stock – Plzeň Božkov a od roku 2015 působí ve skupině Geis, aktuálně na pozici HR manažerky.




Geis CZ s.r.o.

Skupina Geis má hlavní sídlo v německém Bad Neustadtu. Její historie sahá do roku 1945, kdy Hans Geis založil dopravní společnost. Během své existence se rozvinula v globálního poskytovatele komplexních logistických služeb. Na českém trhu působí velmi úspěšně již od roku 1991 a patří zde mezi přední firmy ve svém oboru. Zajišťuje kusové, paletové a celovozové přepravy, letecké a námořní přepravy, kontraktní logistiku včetně vývoje a výroby obalů, od jednoduchého skladování až po sofistikované logistické projekty.

Do skupiny Geis v České republice patří firmy Geis CZ, Geis CZ Air+Sea, Geis Solution CZ a Spedition Feico.

Více na https://www.geis-group.cz/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688