Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Energie  |  31.07.2019 06:07:31

Tesla vedle Powerpacku přišla nově s Megapackem

Jak známo před necelými dvěma lety Tesla instalovala v australském Hornsdale pro společnost Neoen světově největší lithium-iontové bateriové úložiště o kapacitě 100 MWh. Australské energetické společnosti pomáhá vykrývat výkyvy v síti, resp. využívat především ke skladování elektřinu z její tamní 309 MW větrné farmy. Dle sdělení Tesly měla Neonu baterie přinést úsporu v přepočtu téměř 40 mil. USD a to jen v prvním roce provozu. Elon Muskroce 2017 deklaroval výstavbu za 100 dní, což se firmě dokonce s rezervou podařilo. Vznik bateriových úložišť se má nicméně ještě více zrychlit.

Kontejnerový Megapack

Zatímco v Hornsdale Tesla použila své bateriové Powerpacky o kapacitě 210 kWh, nově bude pro velké projekty používat Megapacky, o jejichž vyvíjení neoficiálně proskočily zprávy již loni na podzim. Tento nyní představený bateriový modul o kapacitě až 3 MWh bude z výroby plně smontovaný a bude jej stačit jen připojit k sítí, resp. výrobně elektřiny. Disponuje střídači jak pro stejnosměrný i střídavý proud. Musk právě počítá, že Megapacky dále napomohou probíhající transformaci energetiky a stanou se vlastně velkou konkurencí pro tradiční elektrárny. Své využití mají najít primárně pro energii z obnovitelných zdrojů.

 

Zdroj: Tesla

Hotový bateriový modul má tak umožnit desetinásobně zrychlit výstavbu bateriového úložiště proti dosavadním systémům. Navíc má Megapack zabrat při stejné kapacitě o 40 % méně místa, když o 60 % se zvýšila hustota samotného ukládání elektřiny a výrazně se snížil i počet použitých dílů.

Zkrátka Tesla uvádí, že díky těmto modulům může zákazník postavit například za 3 měsíce 250 MW bezemisní elektrárnu při použití 1 GWh úložiště. Taková kapacita by umožnila zásobovat elektřinou například San Francisco po dobu 6 hodin.

Tesla vedle toho vyvinula vlastní systém, pro řízení a monitoring úložiště. Lze jej propojit s platformou Autobidder, který Tesla poskytuje zákazníkům a který umožňuje automatické obchodování s elektřinou. Uživatelé již přes Autobidder na světových trzích zobchodovali více než 100 GWh elektřiny.

Megapacky prvně v Kalifornii

Megapacky o celkové kapacitě 182,5 MWh od společnosti Tesla použije v Kalifornii pro svůj zamýšlený 567 MWh projekt energetická PG&E. Úložiště tak bude firmě sloužit jako alternativa elektrárny na zemní plyn, kterou jinak uvádí do provozu během špičky.

 

Zdroj: Tesla

Prodej úložišť exponenciálně poroste

Loni Tesla prostřednictvím Powerpacku, ale také Powerwallu určeného pro domácnosti, instalovala celkem přes 1 GWh bateriových úložišť. Celkově se tak její dosavadně dodaná úložiště zdvojnásobila na více než 2 GWh. S nově představenými Megapacky má dle Tesly v nadcházejících letech dané množství exponenciálně akcelerovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688