mpsv.cz (MPSV)
Pojištění  |  30.07.2019 18:47:27

Elektronické neschopenky: Začněte testovat! Přípravy na spuštění projektu elektronické neschopenky zdárně pokračují

Projekt elektronické neschopenky („eNeschopenky“) úspěšně postoupil do další fáze příprav. Jeho účinnost je naplánována od 1. 1. 2020. K tomuto datu zahájí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ostrý provoz kompletního a plně funkčního systému eNeschopenky. Do té doby je nutné podniknout ještě celou řadu nezbytných kroků, aby celý systém fungoval bezchybně. 

Datum ostrého provozu systému eNeschopenky se blíží a chceme si být jisti, že bude fungovat, jak má. Od října jej proto nasadíme do testovacího prostředí, v listopadu pak začneme napojovat do systému lékařské softwary,“ říká o eNeschopenkách ministryně Jana Maláčová. „Projekt přinese výrazné zjednodušení a nemocným odpadne cesta  do práce s papírem. Navíc se zrychlí předávání informací mezi nemocnými, lékaři, ČSSZ a zaměstnavateli a sníží se administrativní náročnost pro ošetřující lékaře,“ dodává ministryně. Práce na projektu úspěšně pokračují podle předem naplánovaného harmonogramu.

Návrh řešení eNeschopenky byl projednán se zástupci lékařů a zaměstnavatelů.  ČSSZ uspořádala sérii konferencí jak pro dodavatele a vývojáře softwarů,  tak i pro zdravotnická zařízení, personalisty a mzdové účetní. Na nich byly detailně představeny nové procesy, které bude zapotřebí implementovat do softwarových řešení.

Uskutečnila se také návštěva zástupců ČSSZ a MPSV v Institutu klinické  a experimentální medicíny (IKEM). Ten je významným partnerem v testovací fázi projektu eNeschopenky. Na společném setkání byla prezentována funkční komunikační část celkového řešení vyvinutá v rámci softwarů, které v současné době lékaři v IKEM používají. Funkčnost tohoto zvoleného technického řešení na straně ošetřujících lékařů je tedy již ověřena v reálném prostředí. 

Poskytovatelé zdravotních služeb tak mohou ve spolupráci s dodavateli příslušných softwarů eNeschopenku postupně implementovat do systému. A to jak z hlediska technického, tak i co se týká doladění případných možných negativních dopadů na systém a organizaci práce

V současné době probíhá mimo jiné testování externí komunikace spolu s vývojáři z dvaceti společností, které vytvářejí specializovaný software pro nemocnice a ordinace lékařů. Vývojářům je k dispozici sdílená e-mailová adresa, podrobné informace na webu ČSSZ, včetně průběžně aktualizovaného dokumentu s nejčastěji kladenými dotazy. Návazně na postup prací ČSSZ rovněž v uplynulých dnech zprovoznila RSS kanál, který je napojen na rubriku „Aktuality pro SW vývojáře“ v  rubrice „Informace pro SW vývojáře“. Kdokoliv potřebuje být automaticky informován, může se tento kanál odebírat. Proběhla také jednání se zástupci významných a velkých poskytovatelů zdravotních služeb s cílem představit jim technické řešení eNeschopenky a vytipovat nemocnice  pro její pilotní provoz.

 

 

Tiskové oddělení MPSV

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688