Makroekonomika  |  30.07.2019 16:36:19

Okénko trhu: Ekonomická důvěra v eurozóně pokračuje v oslabování

Německá inflace podle evropského harmonizovaného výpočtu v červenci zpomalila na 1,1 % z předchozích 1,5 %, a o desetinu procentního bodu tak zaostala za očekáváními. Jedná se pravděpodobně o další důsledek zpomalování tamního zpracovatelského průmyslu a zároveň je to varovný signál pro ECB, že zítřejší souhrnný evropský index spotřebitelských cen nejspíše pozitivní překvapení též nepřinese. Evropští bankéři se již nechali slyšet, že pracují na návrhu nových stimulačních opatření, mezi které, kromě očekávaného zářijového snížení depozitní sazby, mohou zařadit další kolo nákupů aktiv. 

Ekonomická důvěra v eurozóně pokračuje v oslabování, když v červenci dosáhla úrovně 102,7, tedy nejnižší za poslední tři roky. Největší podíl na tomto poklesu mělo zhoršování nálad mezi průmyslníky a spotřebiteli, v solidních číslech se nadále drží poskytovatelé služeb. Z geografického pohledu negativně překvapila hlavně data z Francie, kde spotřebitelskou poptávku nepodrželo ani snižování daní z dílny prezidenta Macrona.

Britská libra poklesla na nejslabší hodnotu za poslední dva roky, když se proti euru dnes ráno obchodovala za kurz EUR/GBP 0,918. Jedná se o reakci na prosakující zprávy z nejvyšších pater britské politiky o tom, že zesilují přípravy na brexit bez dohody. V telefonickém rozhovoru se svým irským protějškem se britský premiér Johnson údajně vyjádřil v tom smyslu, že k žádným dalším vyjednáváním se zbytkem Evropské unie již do termínu brexitu nemusí ani dojít. Na tyto zprávy reagovaly i měny středoevropských zemí, když například česká koruna oslabila až k EUR/CZK 25,65.

Americký PCE deflátor, tedy ukazatel růstu cenové hladiny používaný centrální bankou Fed pro vykonávání měnové politiky, dosáhl v červnu hodnoty 0,2 % meziměsíčně a 1,6 % meziročně. Zároveň došlo k revizi jeho květnového výsledku směrem dolu o 0,1 procentního bodu, činil tak 1,5 %. Americké ceny se v posledním měsíci o krůček přiblížily cíli Fedu, který by jejich růst rád viděl poblíž 2 %. Trhy přesto neochvějně věří, že na zítřejším zasedání dojde ke snížení základní americké úrokové sazby o 25 bazických bodů. Vzhledem k nadále velmi dobré situaci na trhu práce totiž ceny rostou přece jen varovně pomalu a nad USA se nadále vznáší stín obchodních válek se zbytkem světa. Aktuálnost tohoto rizika dnes na Twitteru znovu potvrdil americký prezident Trump, když začátek nového kola vyjednávání s čínskou delegací doprovodil komentářem v tom smyslu, že Číňané podle něj dohody stejně nedodržují a snaží se Spojené státy „obrat“.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s
.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688