Tiskové zprávy  |  30.07.2019 15:56:32

Rozhodci podvedli soudy i úvěrové společnosti. Ty teď mohou přijít o miliardy

Ústavní soud dnes potvrdil, že dluhy se v protiprávních exekucích mohou promlčet. Navázal tak na své přelomové rozhodnutí ze 4. června 2019, ve kterém stanovil, že od rozhodnutí Nejvyššího soudu z května 2011 mají všechny zainteresované subjekty vědět, že rozhodčí doložky bez konkrétně určeného rozhodce jsou neplatné. Případ se týkal společnosti ESSOX, kterou vlastní Komerční banka. Dnešní rozhodnutí se týká úvěrové společnosti Home Credit ze skupiny PPF.

Rozhodčí řízení je způsob rozhodování sporů, kdy namísto nezávislého soudu rozhoduje rozhodce. Nejčastěji se používá u mezinárodních arbitráží. Avšak v České republice se rozhodčí doložky staly doslova masovou záležitostí a byly použity ve stovkách tisících spotřebitelských smluv. Rozhodčí řízení mělo být efektivnějším způsobem rozhodování sporů a zároveň mělo ulevit soudům. Několik podnikavců však dostalo nápad na vytvoření tzv. soukromých rozhodčích soudů, které sdružovaly více rozhodců, a tudíž byly schopny zvládat i velké množství případů a tedy inkasovat stovky milionů z rozhodčích poplatků. Stačilo pak přesvědčit úvěrové společnosti a banky, aby do svých smluv daly rozhodčí doložku na soukromý rozhodčí soud a nikoliv na konkrétního rozhodce. A právě tento způsob rozhodčích doložek, kde není jasně určen rozhodce, již v roce 2011 označil Nejvyšší soud za neplatný.

Rozhodci soukromých rozhodčích soudů však judikaturu ignorovali a dále vydávali rozhodčí nálezy. Exekuce, které byly nařízeny na základě těchto rozhodčích nálezů, jsou zcela běžně zastavovány. Nyní se ale ukazuje, že po zastavení takové exekuce může dojít k promlčení celého dluhu. „Vezmeme-li v úvahu, že promlčení dluhu v protiprávní exekuci se týká desítek tisíc případů, tak úvěrové společnosti a banky přicházejí o miliardy,“ počítá Tomáš Pospíšil, ředitel Exekutor má smůlu.cz, a dodává: „Lidé mohou být po zastavení protiprávní exekuce skutečně bez dluhu. Důležité je ale připomenout, že promlčení se neděje automaticky, ale vždy se musí namítnout, a to u soudu. Lidé by tak měli vyhledat odbornou právní pomoc.“

Advokát Petr Němec, který klienta v tomto sporu zastupoval, k tomu dodává: „Obětí tu nejsou jen lidé v protiprávních exekucích, ale i soudy, úvěrové společnosti a banky. Soukromí rozhodci nás všechny podvedli, když vydávali rozhodčí nálezy, ačkoliv museli vědět, že postupují nelegálně. Exekuční soudy už rozhodčí nálezy nezkoumaly, takže pokud na nich bylo razítko s doložkou právní moci a vykonatelnosti, nařizovaly exekuce. Soudy tak nařídily stovky tisíc protiprávních exekucí, které nyní musí zastavit. Rozhodci by za to měli nést odpovědnost. Čekám, kdy se na ně věřitelé obrátí se žalobami.“

Do boje s exekucemi podle neplatných rozhodčích doložek se nedávno pustila i vláda. Ministerstvo spravedlnosti pověřilo soudy, aby zkontrolovaly na 133 tisíc exekucí a případně je zastavily. Soudcovská unie však namítá, že soudy nemají kapacity na to, aby všechny tyto případy prověřily. Lidé s exekucemi by tak neměli čekat a spoléhat na zásah soudů, ale sami vyhledat pomoc. Již od roku 2014 je možné exekuce zdarma vyhodnotit na www.exekutormasmulu.cz či v jakékoliv dluhové poradně.


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)

Přečtěte si také:

18.10.2023Kvůli energeticky nehospodárným bytům mohou nájemníci přijít i o desetitisíce Advokátní kancelář Polverini Strnad (AK Polverini Strnad)
31.08.2022Sektory i konkrétní akcie: Kde si teď přijdete na nejvyšší dividendy? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688