Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.07.2019 12:10:17

Politico: Z Nizozemí se téměř stal narko-stát, cena je vysoká

Erik de Jong se stará o ochranu lesů v nizozemském Severním Brabantsku a pro Politico uvedl, že když ve své práci začínal, jen výjimečně nacházel odpad spojený s výrobou drog v jeho zemi. Nyní jde ale podle jeho slov o běžnou záležitost – někdy až desetkrát do týdne nachází prázdné sudy, plastové pytle a podobný odpad, který dříve sloužil pro výrobu drog. Podle Politica se totiž Severní Brabantsko stalo v Evropě největším producentem syntetických drog, jako je extáze a amfetamin.

Podle nizozemských vědců dosáhla prodejní hodnota drog vyrobených v jejich zemi minulý rok téměř 19 miliard eur. „Odvětví výroby syntetických drog se zrodilo v šedesátých letech, výroba amfetaminu postupně přešla na extázi. Většina je produkována na export, asi 80 % jí skončí v jiných zemích v Evropě, jihovýchodní Asii a Austrálii,“ píše Politico. Jedna pilulka extáze podle něj stojí v Severním Brabantsku 2 eura, v Austrálii 25 eur, takže export přináší obrovské zisky.

Výroba syntetických drog sebou nese obrovské množství chemického odpadu. Odhaduje se, že v Nizozemí odpovídá 255 000 kilogramů na hlavu za rok. Většina z něj bývá převážena někam na venkov – v roce 2018 bylo nahlášeno 109 skládek a 83 v roce 2017. Politico píše, že výrobci drog přicházejí stále s novými nápady, jak se jej zbavit: V mycích linkách pro automobily či třeba v hnojivech. Odpadní kyseliny přitom působí problémy v odpadních systémech, chemické látky mohou být zdraví nebezpečné a dostávají se do spodních vod. K tomu se přidávají vysoké náklady na likvidaci odpadu.

Politico tvrdí, že výroba a obchod s nezákonnými drogami těží v Nizozemí z „rozvinuté kriminální sítě“ a podle policejních odborů Nizozemí připomíná takzvané narko-státy. Tedy země, kde jsou veřejné instituce penetrovány vlivem a penězi drogových mafií. Policie prý sleduje, jak se „z malých kriminálníků stávají bohatí podnikatelé, kteří se pohybují na trhu nemovitostí či třeba cestovních agentur“. Ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus proto představuje soubor nových zákonů, který má boj s nimi usnadnit. Hovoří ale i o nutnosti změnit přístup celé EU. A Politico dodává, že současný stav může odrážet i nizozemskou „politiku tolerance“ vůči prodeji marihuany a prostituci.

Zdroj: Politico


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688