Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.07.2019 08:06:21

Americké domácnosti zakončily druhé čtvrtletí velmi dobře (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zatímco růst v Německu a v Itálii byl poměrně slabý, Francouzský HDP svou dynamiku podle nás zrychlil. Může za to zejména soukromá spotřeba. Ta je silná nejenom ve Francii, ale i ve Spojených státech a není tedy divu, že spotřebitelská důvěra tam roste. V eurozóně se důvěra bohužel snižuje. Může za to zejména slabý průmyslový sektor. Inflace v Německu zpomaluje, ale podle nás je její propad menší, než předpokládá trh.  

Francie překvapivým tahounem Evropy

Americká spotřeba byla ve druhém kvartále silná. Červnová čísla by to měla potvrdit a také by měla naznačit, kam se vydá ve třetím čtvrtletí. Příjmy domácností v červnu podle nás udržely velmi slušnou dynamiku. I výdaje solidně rostly, jejich tempo však bylo o něco slabší. Podpořila je slabší inflace, což se projeví také na spotřebě v reálném vyjádření. Stále utažený trh práce i růst příjmů se podle nás projevil i na zvýšení spotřebitelské důvěry v USA.

Zato důvěru v eurozóně čeká pokles. To už naznačil předběžný odhad spotřebitelské důvěry a indikátory v jednotlivých státech měnové unie. Horší nálada je zejména ve zpracovatelském sektoru, zatímco služby jsou zatím odolné. Námi odhadovaná úroveň důvěry by naznačovala ekonomický růst o 0,3 % q/q ve třetím čtvrtletí.

Zatímco v Německu a Itálii ve druhém čtvrtletí HDP výrazně zpomalil, ve Francii naopak došlo k oživení. Napovídají tomu jak měsíční ukazatele z reálné ekonomiky, tak i důvěra měřená institutem INSEE. Z pohledu struktury byl růst tažený zejména soukromou spotřebou. Francie by si měla udržet velmi slušný růst i ve zbytku letošního roku.

Německá harmonizovaná inflace podle našeho odhadu v červenci o něco zvolnila. Oproti tržnímu očekávání se však drží ještě na slušných hodnotách. V průběhu roku by ale měla ještě o něco zpomalit. 

Libra ztrácí s tím, jak rostou šance brexitu bez dohody

Společná evropská měna pokračovala i včera bez výrazného trendu. Oproti dolaru si polepšila přibližně o desetinu procenta. Včerejším propadlíkem byla zejména britská libra, která je oproti dolaru nejslabší od března 2017 a oproti euru od května stejného roku. Britská měna trpí zejména tím, jak se zvyšují šance na brexit bez dohody. Včera tuto variantu jako možnou na návštěvě Skotska potvrdil nový ministerský předseda Velké Británie Boris Johnson.

Maďarské mzdy rostou dvojciferně

Dnešní údaje o maďarských mzdách dokreslí obrázek velmi utaženého trhu práce. Včera statistiky naznačily rekordně nízkou nezaměstnanost a dnes by měly ukázat návrat mzdového růstu do dvojciferných čísel.

Koruna zahájila týden oslabováním

Domácí měna měla včera tendenci oslabovat. Ztrácela podobně jako zbytek regionu. Pravděpodobně tak doháněla páteční vývoj kurzu eura proti dolaru a reagovala na zprávy kolem brexitu. Domácí měna se posunula na úroveň 25,65 CZK/EUR, což představuje pohyb o tři desetiny procenta, polský zlotý oslabil o čtyři desetiny procenta na 4,288 PLN/EUR a forint ztratil podobně jako koruna desetinu procenta na 328,0 HUF/EUR.

Maďarské statistiky potvrdily, že trh práce je v celém regionu stále velmi napjatý. Tamní míra nezaměstnanosti vykázala nové historické minimum. Zbytek obrázku z pracovního trhu dokreslí dnes mzdy, jejichž růst by se podle tržního očekáváním měl vrátit ke dvoucifernému růstu.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688