TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  30.07.2019 08:18:39

Rakušané sáhli zahraničním pracovníkům na dávky, Brusel nesouhlasí a hrozí soudem

Kvůli rozhodnutí zavést u zahraničních pracovníků tzv. indexaci přídavků na děti, může Rakousko skončit před Soudním dvorem EU. Zavedení nové úpravy se dotklo i tisíců českých dětí, jejichž rodiče přišli měsíčně zhruba o 1100 . Změna se týká cizinců, kteří v Rakousku pracují a odvádí daně, ale jejichž děti žijí za rakouskými hranicemi.

Rodičům, kteří v Rakousku pracují, poctivě daní svoji výplatu, ale jejichž rodiny žijí za hranicemi, sebrala rakouská vláda od 1. ledna velkou část přídavků na děti. Zavedla totiž tzv. indexaci, kdy dávky odstupňovala podle toho, jaká je životní úroveň a cenová hladina v zemích, kde děti žijí.

Základní měsíční přídavky na dítě jsou v Rakousku 114 euro, tedy v přepočtu 2900 . Rodič, který třeba za prací do Rakouska dojíždí ze Znojma, ale o velkou část dávky přišel. Po zavedení indexace totiž dostává jen 43,4 euro (1100 ).

Změna se nelíbí nejen rodičům, přičemž už zhruba tisícovka Čechů a Slováků ji na začátku roku u rakouských soudů napadla, za porušení unijního práva ji považuje i Evropská komise. S Rakouskem vede řízení a Vídeň se teď přiblížila tomu, že bude muset svoji právní normu obhajovat před Soudním dvorem EU.

Podle Evropské komise porušuje rakouský zákon unijní legislativu o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a zásadu rovného zacházení s pracovníky. Komise na to Vídeň upozornila dopisem, rakouská odpověď ji ale nepřiměla změnit názor. Proto teď zasílá formální upozornění. Rakušané budou mít dva měsíce na nápravu. Pokud Komise usoudí, že náprava, kterou Rakousko přijalo, není dostatečná, může případ předat soudu.

"V Evropské unii nejsou žádní pracovníci druhé kategorie a žádné děti druhé kategorie," zlobila se eurokomisařka pro sociální věci Marianne Thyssenová. Požaduje, aby v případě, že zahraniční pracovníci odvádí do systému sociálního zabezpečení stejnou částku jako ti, kteří v Rakousku žijí, měli nárok na stejně vysoké dávky.

Podle televize ORF se snížení dávek dotklo 125 tisíc dětí, nejčastěji Maďarů (28 700), Slováků (27 180), Poláků (14 865) a Rumunů (14 213). Mnohé rodiny přišly o více než 50 % příspěvku. Vídeň je ale přesvědčená, že je vše v pořádku a v souladu s evropským právem.

Otevřít otázku ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu přislíbil i český europoslanec Tomáš Zdechovský. "Zákon o indexaci rodinných dávek v Rakousku podle mě jednoznačně porušuje evropské právo a měl by být zrušen. Pokud nebudou v následujících měsících jasné kroky Komise, jsem odhodlán věc znovu otevřít ve výboru," napsal Zdechovský.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688