Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  30.07.2019 06:07:30

Ve Zwickau místo Trabantů elektromobily

Saské město Zwickau (Cvikov) se proslavilo především výrobou osobních automobilů značky Trabant. Sjednocení Německa a následný zánik výroby „vozů z duroplastu“ automobilkou Sachsenring nicméně neznamenalo konec automobilového průmyslu ve městě. Žezlo převzal Volkswagen, který zde od roku 1990 vyprodukoval již přes 5,5 mil. vozů. A nyní se Zwickau stane prvotním centrem výroby elektromobilů nejen značky VW, ale následně i Audi a Seat.

Přeměna za 1,2 mld. EUR (30,7 mld. )

Ve Zwickau Volkswagen produkoval zejména vozy Golf, Golf Estate a Passat. Provozy se nachází na ploše přes 1,8 mil. m2, tj. pro představu v porovnání na ploše 252 fotbalových hřišť. Zhruba 80 % plochy tvoří výrobní haly, které začaly před rokem procházet renovací pro novou elektro éru. Současná letní výrobní přestávka již vyústí v dokončení první, ze dvou plánovaných, výrobních linek pro elektromobily ID. V srpnu tak dojde k dokončení modernizace a obnovy karosárny, lakovny, montážní linky i infrastruktury. Nicméně spuštění produkce prvního elektromobilu VW s názvem ID.3, jehož cena jak jsme informovali startuje pod 30 tis. EUR, zde automobilka plánuje stále až na konec letošního podzimu.


Zdroj: VW

Na druhé lince bude až do poloviny příštího roku probíhat výroba vozu Golf Estate. I na její přeměně se nicméně začíná pracovat. Spolknout má například 9 tis. tun oceli a na konci roku 2020 na ní má být při zahájení produkce elektromobilů zprovozněno 1625 robotů.

1 500 elektromobilů denně

Maximální denní kapacita továrny se má vlastně ze současných 1 350 vozů zvýšit až na 1 500 elektromobilů. Zvýší se i počet vyráběných modelů z dosavadních tří na zatím nijak blíže specifikovaných šest. A tentokrát nejen od značky VW, ale i koncernového Audi a Seat. A jak uvedla sama automobilka, výroba elektromobilů je méně komplikovaná, zaměstnanost má tak ve Zwickau zůstat stabilní.




Zdroj: VW

Pracovní týden je každopádně u našich sousedů v automobilovém průmyslu méně „napnutý“, resp. i přes zmiňovanou denní produkci má ta roční, počínaje rokem 2021, dosahovat „jen“ 330 tisíc elektromobilů.

Ekologicky nejpřívětivější e-továrna v Evropě

Volkswagen své kroky renovace ve Zwickau prezentuje jako změnu v první, největší, nejvýkonnější a ekologicky nejpříznivější evropskou elektronickou továrnu, která má být CO2 neutrální. Dopomoci k tomu má řada opatření, kdy například nové haly mají splňovat nejpřísnější požadavky z hlediska tepelných ztrát, či má továrna dostávat dodávky elektrické energie od dceřiné Volkswagen Kraftwerks. Ta má dodávat elektřinu jen z čistých zdrojů, resp. z vodních elektráren, větrných farem i solárních parků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688