Research (J&T BANKA)
Investice  |  29.07.2019 16:57:06

Týdenní přehled: Týden bude bohatý na makrodata, od středečního FEDu přes změny US zaměstnanosti, po zasedání rady ČNB

Výhled na tento týden
Investoři se zaměří na středeční zasedání Fedu, kde se očekává první snížení sazeb od roku 2008 (oček. -25 b.b.). Zásadní bude doprovodný komentář o dalším směřování měnové politiky. Trh věří v ostře holubičí rétoriku. Vedle Fedu se v úterý v Šanghaji sejdou zástupci USA a Číny k jednání o řešení obchodních sporů. Jde o první setkání na vládní úrovni od května. Trh bude sledovat jakýkoli pokrok ve vyjednávání. Samozřejmě nesmíme vynechat výsledkovou sezónu, která je v plném proudu. Na týden máme celkově neutrální výhled s tím, že vyjádření Fedu resp. tisková konference jeho guvernéra Powella mohou významně určit směr obchodování v jeho druhé polovině.

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna. Ve středu by Erste Group měla navázat na pozitivní trendy z předchozích kvartálů a reportovat 8% r/r růst provozního zisku. Na úrovni čistého zisku se pak negativně projeví již oznámená rezerva na soudní spor v Rumunsku.

Ve čtvrtek by měla Komerční banka představit čistý zisk 3,8 mld. (+0,3 % r/r). Stagnace je způsobena výrazným rozpouštěním opravných položek ve 2Q18. Ve čtvrtek zveřejní čísla za 2Q také Moneta. Na úrovni čistého zisku očekáváme výsledek 961 mil. (+1 % r/r).

V pátek reportuje O2 CR. Očekáváme mírný růst tržeb na 9,5 mld. (0,7 % r/r) především díky Slovensku, slušný růst zisku EBITDA (3,0 mld. , 9,2 % r/r), a naopak pokles č. zisku (1,3 mld. , -8,6 % r/r). Za rozdílnými tempy růstu je změna účetních standardů (IFRS 16).

Týden bude bohatý na makroekonomická data. Začne úterní spotřebitelskou důvěrou v USA za červenec (oček. 125 po 121,5b m/m) a bude pokračovat středečním Fedem a nakonec ve čtvrtek indexem nákupních manažerů ISM v průmyslu za červenec (oček. 52 po 51,7b). Číslem týdne bude změna zaměstnanosti v USA za červenec (oček. +160 po +224 tis.) v pátek. Týden zakončí podnikové zakázky za červen (oček. +0,6 % m/m po -0,7 %). Mimo USA bude v týdnu podstatný středeční index nákupních manažerů v průmyslu v Číně, a to oficiální a od spol. Caixin (u obou oček. 49,6 po 49,4 b.). V Evropě budou investoři sledovat ve středu maloobchodní tržby v Německu za červen (oček. +0,6 po +4 % r/r) a HDP eurozóny za 2Q19 (oček. +1 % r/r). Ve čtvrtek zasedá ČNB, změna sazeb se neočekává.

Zprávy z trhu
Akciové trhy i čtvrtý týden v červenci pokračovaly v nevýrazném obchodování, kdy většina změn akciových indexů byla relativně mírná. V USA v týdnu vrcholila výsledková sezóna, která se postupně se přesouvá do Evropy. Po smíšeném rozjezdu začaly společnosti v USA vykazovat spíše lepší výsledky. V průměru za index S&P 500 zatím firmy vykázaly za 2Q růst tržeb o 5 % r/r a růst zisku o 4 % r/r. V Evropě zklamaly předstihové ukazatele, které naznačují další chladnutí aktivity především v německém průmyslu. ECB ve čtvrtek nezměnila nastavení měnové politiky, ale na druhou stranu naznačila, že během podzimu ke snížení sazeb či obnovení QE může dojít. Americký akciový index S&P 500 si za celý týden připsal růst téměř 1,5 % t/t a dostal se na nové historické maximum (3 020 bodů). Podobně v Evropě akciové indexy přidaly přes 1 % t/t. Domácí PX index v pátek uzavřel na 1071 bodech (+0,3 % t/t).

Nejvyšší růst v Praze v uplynulém týdnu zaznamenala mediální společnosti CME (+9 % t/t). Investoři přijali pozitivně výsledky za 2Q, které přinesly výrazné zlepšení marží a zvýšení celoročního výhledu zisku EBITDA. Naopak nejvíce ztratily bez jakýchkoliv zpráv akcie pojišťovny VIG (-2 % r/r). Další naznačené uvolňování měnové politiky ze strany ECB bude nadále tlačit výnosy dluhopisů dolů a mít tak negativní dopad na výnosy z investic pojišťoven.

Zprávy ze společností
ČEZ: Odbory společnosti ČEZ a.s. začaly vyjednávat o růstu mezd pro příští rok. Odbory sdružují cca 5,5 tis. zaměstnanců a požadují růst mezd v příštím roce o 12 %, zvýšení příplatků a delší dovolenou. Pro letošní rok se dohodly na růstu o 6 %.

Připomínáme, že celkový počet zaměstnanců ČEZ je 31,5 tis. V našich projekcích odhadujeme cca stejný růst mezd jako letos. Zprávu považujeme za neutrální.

Neplánovaná odstávka 2. bloku jaderné elektrárny Dukovany se protáhne do poloviny srpna. Jednotka je mimo provoz od 24. června. ČEZ bude muset nahradit tento výpadek jinými dražšími zdroji. To bude mít negativní vliv na hospodaření.

Generální ředitel firmy Geomet, kterou vlastní EMH, řekl pro tisk, že ČEZ může za půjčku EMH ve výši 50 mil. dostat cca 5 % akcií společnosti s možností navýšit podíl na majoritní. To bude záležet na rozhodnutí ČEZu. EMH plánuje přes dceřinou společnost Geomet těžit lithium na Cínovci. Tyto informace jsou již známy. Zprávu považujeme za neutrální.

Dluhopisy
EP Infrastructure: Společnost EP Infrastructure (EPIF) vydává (30. 7. 2019, vypořádání) 7leté dluhopisy. Objem je 600 mil. EUR (cca 15,3 mld. ) a kupón 185 bodů nad mid swapem (-0,15 %). Dluhopisy budou listované na burze v Dublinu. Pokud vzroste zadlužení měřené poměrem č. dluh / EBITDA nad hodnotu 4,5x, omezí EPIF výplatu dividendy. Zadlužení bylo na konci roku 2018 na hranici 4,3x. EPIF patří do holdingu EPH, který ovládá 69 % jeho akcií.

Sazka Group: Agentura S&P zhoršila výhled ratingu Sazka Group (SG) ze stabilního na negativní. Tento krok souvisí s možným zvýšením zadlužení v souvislosti s dobrovolnou nabídkou odkupu akcií řecké sázkové společnosti OPAP.
Agentura uvádí, že výsledek přehodnocení současného ratingu na úrovni "BB-", který by měl být hotov v následujících 3 měsících, bude záviset na výsledku dobrovolné nabídky a na tom, jak se zvýší podíl SG v OPAPu a jak se posunou dluhové ukazatele společnosti.

Makroekonomika
Ve čtvrtek 1. srpna bude bankovní rada ČNB diskutovat o nastavení měnové politiky. Spolu s celým trhem očekáváme, že po květnovém zvýšení sazeb zůstanou úrokové sazby opět beze změny (2,00 %). Možná se objeví hlasy pro zvýšení sazeb, ale bankovní rada jako celek ponechá sazby beze změny kvůli zahraničnímu vývoji a nejistotám (zpomalení evropské ekonomiky). Do konce roku zatím žádné další zvýšení sazeb ČNB nečekáme.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688