TNBiz (TN.cz)
29.07.2019 16:54:04, aktualizováno 17:00:38

Počasí v Evropě: Na Evropu se žene hluboká cyklona, zasáhne pobřeží Francie, Británie.

Jako hurikány, které ničí ostrovy v Karibiku a americké pobřeží, či tajfuny řádící v Pacifiku, vypadá teď cyklona, která se vytvořila nad Biskajským zálivem při pobřeží Francie. Večer její řádění pocítí i na pobřeží, zasáhne Francii a Velkou Británii, kde úřady varují i před povodněmi.

V pondělí večer udeří na západ Evropy hluboká cyklona. Ta se během pondělka posouvala přes Biskajský záliv a zasáhnout má severozápad Francie a jihozápad Anglie. Tam už varují před prudkými přívalovými dešti a povodněmi.

 

 

Záběry z meteoradarů a družic vypadají děsivě, jako když se na pobřeží Evropy žene hurikán, které jsou běžné na druhé straně Atlantiku. Ty se ale vyznačují mnohem silnějšími větryZatímco tady meteorologové předpokládají vítr dosahující rychlosti 100 až 120 km/h, nejslabší hurikány kategorie 1 jsou ty s větry o rychlostech od 119 do 153 km/h. Ty nejsilnější, smrtící páté kategorie, pak přes 252 km/h. 

Přesto britští meteorologové vydali varování před extrémním počasí. Ve 29 oblastech varují před záplavami. Bouřit by nad ostrovy mělo následujících pět dní. Během jedné hodiny by mohlo napršet 30 - 60 mm vody. Pobřeží bude bičovat silný vítr a velké vlny. Hrozí výpadky elektřiny a záplavy.

Bouře má ale podle meteorologů postupně slábnout a "vybije" se nad Velkou Británií

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty