Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.07.2019 09:19:49

Rozbřesk: Startuje týden centrálních bank

Podle očekávání minulý týden rozhodně nebyl ve znamení dobrých zpráv z ekonomiky, zvláště ne té evropské. Mizerné výsledky indexů nákupních manažerů naznačují další zhoršování očekávání v Německu, stejně jako ostře sledované Ifo, které navíc žádnou naději na brzký obrat ani nenaznačilo. Na vině jsou především nižší zakázky a situace v automobilovém průmyslu. Jmenovatelem pak je, jako v posledních měsících už tradičně, slábnoucí poptávka ovlivněná zpomalením v Číně, strachem z obchodních válek, divokého brexitu a v neposlední řadě i sílící regulací. Část trhu nenadchla ani ECB, která dala jasně najevo, že udělá vše možné, aby vrátila inflaci k cíli, ale vlastně může v takové situaci přinést další snížení již tak záporné úrokové sazby nebo další vlna kvantitativního uvolňování, která je úspěšná především v deformování dluhopisového trhu.

Tento týden budou místní finanční trhy sledovat jednání dalších dvou centrálních bank. Nejprve to bude Fed, který by měl poprvé v tomto cyklu snížit svoji hlavní úrokovou sazbu a naznačit, jak aktivně hodlá postupovat dále, když už i americká ekonomika vykazuje určité známky zpomalení. Do tří měsíců se počítá s poklesem sazeb o cca 50 bodů, do roka s téměř stobodovým. Na takový radikalismus však není podle našeho názoru situace v americké ekonomice až tak tragická, takže celkem předpokládáme pouze snížení sazeb o půl procentního bodu.

Následně budou trhy vyhlížet výsledky zasedání české bankovní rady, které se odehraje ve čtvrtek. Sice se od něj nečekají žádné změny sazeb, avšak tón, s jakým vystoupí guvernér po jednání, by měl rozkrýt rozpoložení, jaké v bankovní radě aktuálně panuje. Ještě nedávno se tam našly hlasy pro další zvýšení sazeb, nicméně to spíš vypadá na jejich jednohlasné ponechání na dosavadní úrovni. To bude současně znamenat, že výše se už ČNB se sazbami v tomto cyklu nejspíše nedostane. Pozornosti by neměla ujít ani nová prognóza, na základě které se bude rada rozhodovat. Zda bude implikovat stabilní sazby i pro další dva roky, nebo zda už ČNB nepředpokládá možný obrat sazeb dolů. A v neposlední řadě půjde rovněž o to, jak se centrální banka dívá na kurz koruny a jak na něj hodlá být – na základě nového modelu – citlivá.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna začíná nový týden těsně pod hranicí 25,60 EUR/CZK. Už ve čtvrtek by mohla dostat nový impuls od centrální banky, která sice nejspíše ponechá sazby beze změny, ale zveřejněním své prognózy alespoň trochu poodkryje karty do blízké budoucnosti. Trh bude vnímat i nové zprávy z ekonomiky, které však pozitivní nejspíše vůbec nebudou. Ať už půjde o červencové PMI, které znovu potvrdí zhoršující se situaci v tuzemském průmyslu, nebo o deficit státního rozpočtu, který bude zveřejněn rovněž ve středu. Budou to tedy další signály zpomalování české ekonomiky, nicméně ne natolik drastické, aby ČNB musela aktivně jednat, jak možná předpokládají trhy.

Zahraniční forex
Eurodolar se ke konci minulého týdne sesunul blíže hranici 1,11 EUR/USD. Dolaru pomohl k dalším drobným ziskům výsledek amerického HDP za druhý kvartál (2,1 %); to sice oproti předešlému čtvrtletí viditelně zpomalilo svůj růst, ale celkově rozhodně nezklamalo.

V tomto týdnu bude hlavní událostí zasedání amerického Fedu, který by měl odstartovat cyklus snižování sazeb. I přes tržní sázky na poměrně agresivní pokles sazeb na horizontu jednoho roku (téměř 100 bp) věříme, že situace v americké ekonomice není zdaleka natolik kritická, aby vyžadovala měnový stimul v podobném rozsahu. V našem základním scénáři tudíž počítáme s opatrnějším přístupem Fedu, tj. na horizontu 12 měsíců pouze s dvojím snížení sazeb.

Ropa

Po víceméně nudném týdnu, kdy se cena ropy Brent zasekla poblíž 63 USD/barel, vyhlíží ropný trh o poznání zajímavější týden. Tomu budou vedle zasedání centrálních bank (FED, BOE, BOJ) dominovat obnovená obchodní jednání mezi Spojenými státy a Čínou, která startují v úterý. Vzhledem k nižšímu očekávanému růstu globální spotřeby ropy v tomto roce se pozornost trhu koncentruje právě na jeho poptávkovou stranu, ze které hrozí i dle našeho názoru nejvýznamnější cenově-negativní riziko.

V průběhu tohoto týdne pak bude ropný trh tradičně sledovat také fundamentální statistiky, tj. v úterý stav zásob z dílny API a ve středu oficiální čísla od EIA. V pátek pak pozornost investorů přitáhnou data k aktivitě amerických producentů, která klesá již poslední čtyři týdny v řadě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688