TNBiz (TN.cz)
23.07.2019 21:12:22

Suché počasí: Česko dál vysychá. Vyprahlé oblasti se zdvojnásobí, varují experti.

Česko dál trpí suchem. Nepomohlo ani několik deštivých dní. Hladiny podzemních vod neustále klesají a pětina českých měst a obcí je na suchu. Navíc odborníci kvůli nadcházejícím horkým dnům žádné zlepšení neočekávají.

Suchem je dnes zasažena většina republiky, výjimečné až extrémní sucho je na třetině území Česka. Špatné je hlavně to, že voda chybí v hlubších vrstvách půdy do jednoho metru.

"Poslední dobou klesají neustále hladiny podzemních vod, a kde dříve stačila desetimetrová studna, tak dnes ji musíte dělat do padesáti, sedmdesáti metrů," vypočítává ministr životního prostředí Richard Brabec.

Každým dnem přibývají obce a města, kde platí zákaz odběru povrchových vod, zalévání zahrad pomocí čerpadel nebo napouštění bazénů. Na nedostatek vláhy v půdě doplácejí i zemědělci.

"Situace je velmi vážná, té vody se nedostává. A i když spadnou třeba nárazové srážky, tak z velké části to odchází pryč, to znamená, že se to v krajině nezadrží," povzdychává si zemědělec Václav Koutný.

 

Aktuálně nejhorší situace je v severozápadních Čechách, na severní Moravě a ve Slezsku, v okolí Plzně, Tábora, Hradce Králové, dále kolem Českého ráje, na Hané a na Slovácku.

Sucho může i za časté požáry na polích. Hektary obilí přes den hořely na Znojemsku, u Mladé Boleslavi nebo na Nymbursku. Tam lehlo popelem přes 20 hektarů. A bude hůř. Hydrologové odhadují, že kvůli tropickým teplotám beze srážek se plocha s výjimečným až extrémním suchem zdvojnásobí.

Podle připravované novely vodního zákona mají podobně jako v případě povodní vznikat krajské komise pro sucho. Ačkoliv letošní rok není ohledně srážek výrazně podprůměrný, půda tak rychle vodu nevstřebá.

Pro doplnění podzemních vod bychom podle odborníků potřebovali až několik srážkově nadprůměrných let.

 

Extrémní sucho zasáhlo polovinu Česka. Podle meteorologů jím aktuálně trpí celé Čechy a severovýchodní Morava. Zemědělci i proto nadále očekávají nízké výnosy většiny plodin.

 

Dlouhodobé sucho likviduje vedle smrků i borovice. Nejvážnější situace je ve středních Čechách. Hladina spodní vody někde klesla až o 8 metrů.

Sucho, sucho a další sucho – nedostatek vody chce řešit i stát. Zatím se ale strany neshodnou jak.

 

Se suchem bojuje i premiér.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty