Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.07.2019 17:14:30

Summary: Philips může poděkovat diganostice, Halliburton v číslech zrcadlí konkurenta

Nizozemský Philips zveřejnil nečekaně dobré výsledky, za které může vděčit divizi Connected Care (digitalizace a propojení zdravotních zařízení). Celkové tržby se posunuly vzhůru o 9 % yoy na 4,7 mld. EUR při konsensu 4,6 mld. EUR. Zmiňovaná Connected Care si s tržbami polepšila o více než 10 % yoy. Provozní marže dosáhla 11,8 % v souladu s predikcemi trhu. Nejvíce překvapila profitabilita divize Diagnosis & Treatment (diagnostika), u které dosáhla provozní marže 12,3 % při konsensu 11,7 %. Ostatní divize překvapily spíše negativně. Výsledný čistý zisk na akcii oproštěný o jednorázové položky vyskočil nahoru o více než 120 % yoy na 0,43 EUR. Bez problémů tím překonal i optimistický tržní konsensus, který předpokládal 80% meziroční růst.

Výhled na rok 2019 zůstává nezměněn a doufá v 4 až 6% organický růst tržeb a rozšíření provozní marže o 100 bps. Srovnejme si to s tržními predikcemi: +4 % pro tržby a +50 bps pro provozní marži.

Akcie rostou o více než 5 %.

USA:

Halliburton 2Q19

Jeden z největších poskytovatelů vybavení pro frakování zaknihoval tržby ve výši 5,9 mld. USD (-3 % yoy; +3 % qoq), čímž podstřelil konsensus o pár drobných. Provozní marže ve výši 9,3 % (+190 bps qoq) však skončila nad konsensem 8,5 % díky lepší profitabilitě v produkční divizi. Výsledný čistý zisk oproštěný od jednorázových položek nakonec zbrzdil svůj pokles na -40 % yoy a zastavil se na 0,35 USD. Predikce trhu udávaly pokles na 0,30 USD.

Z jednotlivých divizí se nejlépe předvedla těžba a evaluace, která si k tržbám připsala 4 % qoq. Na druhou stranu, jak jsme zmínili na začátku, produkční divize znatelně vylepšila svoji provozní marži, a to z 10 % v předešlém kvartálu na nynějších 12,4 %. Společnost je zaměřena na severoamerický trh v mnohem větší míře než konkurenční Schlumberger a tvoří tady až 60 % tržeb. Tento región v poslední době charakterizuje slabší aktivita frakovacích těžařů, nicméně druhý kvartál roku byl o něco příjemnější díky lokalizaci nových nalezišť v Mexickém zálivu a tržby ze Severní Ameriky se proto zlepšují alespoň o necelé 2 % qoq. Na mezinárodním trhu (tzn. mimo Severní Ameriky) těžaři obnovují po dlouhé době své soupravy, což zvedlo tržby ze zahraničí o 6 % qoq.

Čísla od Halliburton tedy v podstatě souhlasí s tím, co nám v pátek ukázal Schlumberger.
Připomeneme ještě, že výhled od Schlumbergeru na tento rok předpovídá zlepšující se poptávku na mezinárodním hřišti, kterou však bude negativně vyvažovat horšící se pevninská těžba v Severní Americe. Jediný rozdíl je, že vyjádření Halliburton je co do mezinárodního prostředí a jeho možného 10% růstu v příštím roce výrazně odvážnější.

Halliburton je za posledních 12 měsíců jeden z nejhůře fungujících akciových titulů na S&P 500. To je pravděpodobně důvod, proč akcie reagují na tyto průměrné výsledky s takovým nadšením a posilují o více než 5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688