Patria (Patria Finance)
Komodity  |  22.07.2019 15:55:30

FT: Roubini pokračuje v tažení proti „predátorským“ kryptoměnám


Známý ekonom Nouriel Roubini je poměrně tvrdým kritikem kryptoměn a nedávno o nich diskutoval s ředitelem společnosti BitMEX Arthurem Hayesem. Jak si všímá FTAlphaville, po této debatě si oba vyměňovali názory na sociálních sítích a každý tvrdil, že ten druhý v diskusi prohrál. Roubini přitom ve své kritice poukazoval na „predátorskou povahu kryptoodvětví“ s tím, že zneužívá retailové investory. K tomu se přidává nedostatečná transparentnost, efektivita a bezpečnost. A podle něj také neplatí, že kryptoměny mohly pomáhat těm, kteří nemají přístup k běžným bankovním službám.

Hayes reagoval na kritiku tím, že bitcoin má za sebou pouhých deset let a vzniklé problémy je možné řešit. Nikdo také podle něj nikoho nenutí, aby s digitálními měnami obchodoval. Domnívá se, že podvodníci budou nakonec z trhu vytlačeni pryč, protože si poškodí svou reputaci a ztratí klienty a protistrany. Hayes ale také tvrdil, že kryptoměny jsou posledním skutečně svobodným trhem na světě a to sebou nese i jevy, jakými jsou manipulativní pohyby cen, na kterých prodělávají drobní investoři.

Podle Hayese platí, že manipulace vzniká ve chvíli, kdy někdo někoho přeskočí v řadě prodejních či nákupních příkazů, ale ne ve chvíli, kdy cena během několika sekund vzroste nebo klesne o 50 %. „To není manipulace, to je prostě trh.“ Roubiniho ovšem podobné argumenty nepřesvědčují a naopak kritizuje samotný BitMEX.

Rozhovory s insidery podle Roubiniho prý ukazují, že BitMEX je využíván k praní špinavých peněz teroristy z Ruska a Íránu a burza nečiní nic, aby tomu zabránila. Namísto toho realizuje zisky z obchodů. A navíc prý má vlastní obchodní oddělení, které má oficiálně sloužit jako nástroj tvůrce trhu. Jenže ve skutečnosti je využíváno k tomu, aby takzvaným frontrunningem parazitovalo na obchodních příkazech klientů. Hayes to popírá a FTAlphaville připomíná, že burza je úplně mimo regulaci a tudíž nelze nezávisle posoudit, jak se věci skutečně mají.

FTAlphaville vše uzavírá s tím, že „Roubini má pravdu“. Kryptoměny neslouží těm, kteří nemají přístup k bankám. Jde o odvětví, které se brání regulaci a tomu, aby byl do chaosu vnesen řád. Slouží tak zájmům těch, kteří „chtějí rozebrat bezpečný prostor, který jsme vytvořili, aby společnost prosperovala“. A regulaci vnímají jen jako formu manipulace.

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688