Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  21.07.2019 16:00:29

Orgie v prašivých dluhopisech?

Záporné úrokové sazby se zmocňují všeho, od státní ropné firmy v Brazílii přes maďarský státní dluh po podřadné eurové dluhopisy. Kde je tedy nějaká spása? Někteří investoři se rozhodli ji hledat v burzovně obchodovaných fondech (ETF) kopírujících dluhopisy s vysokým výnosem (high-yield).

V Evropě přilákaly listované burzovně obchodované fondy od letošního ledna investice v řádu již přes 5 miliard EUR, což je více než částky za kterýkoli jiný celý rok minimálně devět let dozadu, napsala agentura Bloomberg. Největšímu ETF sledujícímu tyto dluhopisy, fondu IHYG od BlackRock, investoři v týdnu do 5. července poslali 640 milionů EUR. Předešlý rekord přitom padl jenom o dva týdny dříve.

“Úrokové sazby se snižují po celém světě a investoři hledají zdroje příjmu. Nacházejí je skrze vysoko úročené produkty,” uvedl Todd Rosenbluth, šéf analýz ETF a vzájemných fondů ve společnosti CFRA.

Záporná procenta nese globální dluh za skoro 30 bilionů dolarů. Možná tedy nepřekvapí, že investoři se v honbě za výnosem sesouvají stále níže v úvěrovém spektru. Do fondů sledujících americké prašivé dluhopisy nateklo v červnu rekordní množství peněz.

Honbu za výnosem jenom umocnily nejnovější vyjádření z Fedu a ECB. Tvůrci měnové politiky ale již předtím stlačili výnosy natolik, že některé evropské high-yield dluhopisy, tedy ty s vysokým výnosem, se obchodují na úrovních, na kterých už investoři musejí platit za “privilegium” je držet.



Investoři lačnící po výnosech si na cestě za cennými papíry se spekulativní známkou stále častěji vybírají pasivní nástroje, napsal Bloomberg. ETF se obchodují jako akcie zapsané na burze, takže investoři mohou z těchto sázek vyskočit či vstoupit do nich v reálném čase. To kontrastuje s pozvolným tempem, které typické pro obchodování s dluhopisy vydanými v eurozóně je na mimoburzovních trzích.

ETF letos příliv finančních prostředků do evropských high-yield bondů ovládla, tvrdí banka JPMorgan Chas. Nateklo do nich více než 60 % hotovosti. Investorům v prvním pololetí vrátily 8,1 %, což je nejlepší výkonnost od roku 2012.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688