TNBiz (TN.cz)
Insolvence  |  19.07.2019 21:04:49

Tisíce exekucí je neplatných. Nemají je vůbec vymáhat

Některé exekuce se vrátí k soudu, prověřit jich budou muset v nejbližší době více než 130 tisíc. Byly totiž vydány na základě neplatných dozorčích doložek a po dlužníkovi by tak neměly být vymáhány. Ministerstvo spravedlnosti chce platnost exekucí vyřešit do září, to se ale podle soudců nedá stihnout.

Dozorčí doložka - věc, na kterou hřešily hlavně nekalé úvěrové společnosti. Pokud klient nesplácel půjčku, umožnila jim totiž vybrat rozhodčího sporu, který hrál v jejich prospěch. Tomu soudy učinily přítrž už v roce 2011.

 

Někteří lidé ale takové exekuce dál musejí splácet. "My jsme soudům nechali, aby prověřili celkem 132 947 exekucí," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

 

Soudy by měly podezřelé exekuce vyřešit do září. To je podle Soudcovské unie ale nereálný požadavek. "Bavíme-li se o tom, že soudy mají prověřit téměř 130 tisíc podezřelých exekucí, tak to reálné není. V zásadě takové rozhodnutí může v exekucích vydat jenom soudce," sdělil viceprezident Soudcovské unie František Kučera.

 

 

"Já si nemyslím, že těch 133 tisíc se stihne do září, my jenom v září chceme nějakou reálnou zpětnou vazbu. Ty soudy mají tak činit bez jakéhokoliv návrhu, mají tak činit automaticky," vysvětlil poslanec ANO Patrik Nacher.

 

Ministerstvo spravedlnosti obeslalo soudy se seznamem nelegálních exekucí v červnu. Tím podle svého vyjádření ušetřila soudům práci a nemusí tak prý hledat jehlu v kupce sena. Následně věc řešila koordinovaná skupina, které se zúčastnil i předseda vlády Andrej Babiš.

 

"Aktivitu ministerstva podporujeme. Nesmíme však opomenout, že tato agenda dlouhodobě spadá do gesce hnutí ANO a mohla být již řešena," kritizoval poslanec TOP 09 Dominik Feri. "Je to v pravomoci soudů, ale my to samozřejmě nemůžeme těm soudům nařídit," brání se premiér.

 

 

Exekuci s dozorčí doložkou řešil například muž z Ústí nad Labem, který si vzal úvěr na šest tisíc. Následně mu ale úrok vyskočil až téměř na padesát. "To, co je malý, nečtu. Já bych ty dluhy zaplatil, ale nebudu platit doložkáře a všechny okolo," prohlásil muž.

 

Podnět k zastavení nelegálních exekucí vedených na základě dozorčích doložek dostaly už dříve i některé státní podniky. Prověřit, co svým zaměstnavatelům strhávají ze mzdy tak měla všechna ministerstva, Policejní prezidium nebo Česká pošta.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688