Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.07.2019 14:34:50

Za tři čtvrtiny zisků se historicky zasluhuje jen půl procenta akcií


Před dvěma lety rozvířil profesor z Arizonské Státní Univerzity Hendrik Bessembinder vody akciového investování studií, ve které ukazuje, že všechno bohatství vytvořené americkými akciemi je výsledkem zhodnocení překvapivě malé skupiny společností. Nyní je zpět s aktualizací demonstrující, že situace není o nic lepší ani ve zbytku světa.
 

Bessembinder a jeho tým prošli 62 000 jmen obchodovaných na trzích ve více než 40 zemích mezi lety 1990 a 2018. Jejich zjištění nevyznívá pro většinu obchodovaných společností příliš lichotivě, až 60 % z nich nedosáhly na výnosnost jednoměsíčních amerických dluhopisů. Tento poměr je dokonce ještě vyšší než v originální studii zaměřené na americké tituly.

Výsledek výzkumu má mnoho implikací, nejvíce si ho ale všímají lidé zapředení do debaty o přednostech aktivních a pasivních investičních strategií. Vzhledem k tomu, že abnormálně velké zisky jsou velmi vzácné, ale zároveň nezbytné pro celkový výkon portfolia, dává studie částečnou odpověď na otázku, proč investoři vsázející na jednotlivé tituly v průměru zaostávají za instrumenty založenými na indexech.

„To, že několik supervýkonných společností má velký vliv na výkon trhu jako celku, je v USA i zbytku světa historická norma,“ říká Bessembinder. „Je to norma, a já očekávám, že to normou zůstane i nadále,“ dodává profesor Arizona State University.

Akciové trhy vytvořily v období 1990-2018 bohatství o celkové hodnotě 44 bilionů dolarů a v pomyslném zápase návratnosti porazily americké dluhopisy, jsou ale závislé na obrovských a složených ziscích zlomku společností. Až 8 % z celku připadá na giganty Apple, Microsoft, Amazon a Exxon Mobil. Většina zbytku generovala negativní zisk.

Investoři tento příběh dobře znají a nepřiměřený vliv velkých společností je poměrně těžké přehlédnout. Microsoft, Apple, Amazon a Facebook se společně zasloužily až o 20 % letošní návratnosti indexu S&P 500. Ještě výraznější je jejich nadvláda v technologickém indexu Nasdaq , kde stejné čtyři společnosti představují přibližně polovinu zisků.

Nový výzkum se ale na tuto problematiku dívá jako první z dlouhodobého hlediska. A výsledky potvrzují stejný trend i dlouhodobém měřítku, když ve sledované 28 letém období lze připsat tři čtvrtiny všech zisků pouze 306 společnostem, tedy necelému půlprocentu sledovaných titulů. A s přimhouřením oka se dá říci, že 811 firem se o něj zasloužilo celý.

Zdroj: Bloomberg

 

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688