TNBiz (TN.cz)
Práce  |  19.07.2019 08:17:25

Zdravotní sestra zveřejnila rozpis směn. To byste nechtěli dělat

Těžko uvěřitelnou pracovní dobu mají některé zdravotní sestry. Na sociálních sítích jedna z nich zveřejnila svůj rozpis směn, podle kterého má v srpnu odpracovat 13 nočních. K tomu má ještě naplánováno pět denních služeb. Celkem více než 200 hodin. Těžko se divit, že je sester málo. Takovou porci by chtěl zvládat málokdo, navíc za málo peněz.

Obrovské množství nočních směn, které má odpracovat zdravotní sestra v jedné z českých nemocnic, zarazil i některé lidi z oboru. Na přesčasy jsou lidé ze zdravotnictví zvyklí, 13 nočních za měsíc prý ale není standardní. Z rozpisu navíc vyplývá, že sestra bude na oddělení v noci sama.

"Takové služby úplně běžné nejsou, běžný není ten počet nočních směn," tvrdí bývalá zdravotní sestra Lenka Šnajdrová, která se dnes věnuje svému blogu v oboru zdravotnictví.


Šnajdrová zároveň vysvětluje, že většinou jsou směny napsány tak, aby se vyrovnávaly. Zdravotní sestra tak standardně odpracuje za měsíc osm nočních směn a osm jich má přes den, popřípadě má naopak více denních směn.

Dlouhodobá noční práce podle Šnajdrové škodí zdraví a snižuje pozornost zdravotnického personálu. "Je to nebezpečné jak pro samotného zaměstnance, tak pro pacienty. Při třetí noční se samozřejmě zvyšuje riziko nějakého pochybení," dodává.

Problém jsou ale také přesčasy. Za rok může zdravotní sestra odpracovat 150 hodin navíc, realita je však úplně jiná. Stejná je situace i u lékařů. Někteří totiž ročně odslouží více než tisíc hodin navíc. 

"Služba u nás znamená 32 hodin v práci, pokud je víkendová, tak je to déle, po službě ale nemůžeme odcházet domů, protože je nedostatek personálu. Se nevyspím, je to na úkor mého zdraví, rodinného života," popsal chirurg Lumír Tomala.

 

Přesčasy mohou zabíjet

Celosvětové statistiky ukazují, že se práce přesčas týká stovek milionů lidí. Podle dat Mezinárodní organizace práce pracuje více než 48 hodin týdně 22 procent zaměstnanců.

Vědecké studie dokazují, že práce přesčas má vliv na lidské zdraví a psychiku. Například nedávný průzkum francouzských odborníků mezi 143 tisíci respondenty prokázal, že u lidí pracujících více než 10 hodin denně nejméně padesátkrát do roka bylo o 29 procent vyšší riziko, že je postihne mozková mrtvice.

"Nedostatek odpočinku na úkor práce však nejen poškozuje lidské fyzické a psychické zdraví, ale vede i k větší nespokojenosti v práci a zvýšené míře stresu," varuje Gabriela Kodenková ze společnosti, která se zaměřuje na nábor technicky zaměřených pracovníků.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688