Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  18.07.2019 15:19:10

Volvo si dojelo pro skvělá čísla, investoři jsou ale nemilosrdní (komentář analytika)

Švédská společnost Volvo vyrábějící nákladní automobily a stavební stroje potěšila své akcionáře skvělým kvartálem. Tržby narostly ve 2Q o 15 % yoy na 120 mld. SEK při konsensu trhu nastaveném na 112 mld. SEK. Lepší prodeje a využití výrobních kapacit vedly k dalšímu nárůstu provozní marže o 1,4 p.b. yoy na 12,5 %. Management tím s přehledem dodržuje svůj plán držet marži nad 10 %. Samotný provozní zisk vyskočil až o 20 % yoy na 15,1 mld. SEK, zatímco predikce udávaly jen 13,5 mld. SEK.

Rozpad na jednotlivé divize ukazuje, že společnosti se dařilo napříč celým portfoliem. Zajímají nás však především divize nákladních automobilů a stavebních strojů. Tržby z nákladních automobilů narostly o 15 % yoy na 76 mld. SEK reflektujíc silnou poptávku v Severní Americe (zdravá přepravní aktivita) a Brazílii (pokračující obnova flotily). Nelíbí se nám však další pokles poměru přijatých a odbavených objednávek (tzv. book-to-bill), který je nyní už jen na hodnotě 0,73 (1Q19 0,78). Management za slabými objednávkami vidí zhoršenou viditelnost hospodářské aktivity v roku 2020. Divize stavebních strojů zaknihovala tržby ve výši 26,8 mld. SEK, což je o 10 % víc než v předešlém roce. Slabou poptávku v Asii (mimo Čínu) vyvažoval zvýšený zájem ve zbytku světa. Zajímavě působí také oživení Jižní Ameriky po dlouhém období poklesu. Book-to-bill se v tomto případě drží na 0,9.

Výhled na tento rok se dočkal úpravy v divizi nákladních automobilů, a to směrem nahoru. Management o něco vylepšil svoje predikce pro Evropu a Severní Ameriku, kde nyní v obou případech očekává stejný zájem jako v předešlém roce. Pokles v Číně a růst v Brazílii zůstávají beze změny. Předpověď pro stavební stroje je pořád stejná a počítá s růstem v Severní a Jižní Americe a Číně.

Akcie pravděpodobně reagují na slabší objednávky v nákladní divizi a klesají o 1,5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688