Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  17.07.2019 13:06:12

Francouzská ekonomika motorem eurozóny

Francouzská ekonomika bude letos díky silnému toku úvěrů a fiskálním stimulům daleko odolnější než zbytek eurozóny. Země však nedokázala plně využít prostředí s nízkými úrokovými sazbami, aby se dostala do oblasti luxusnějších trhů a služeb. Zároveň přetrvávají obavy, že v odvětvích, která jsou v mezinárodním kontextu nejzranitelnější, se připravují plány na propouštění.

 

V nadcházejících měsících bude francouzská ekonomika i nadále vykazovat lepší výsledky než zbytek eurozóny, zejména než Německo. Předpokládáme, že růst v roce 2019 dosáhne 1,2 % oproti 1,3 %, jak v nejnovější zprávě uvádí Bank of France. Růst Francie je vyvolán čtyřmi hlavními faktory: silným tokem úvěru, menší mezinárodní expozicí, fiskálními stimuly a větší důvěrou domácností.

Stejně jako v předchozím roce zůstává hlavním motorem ekonomiky úvěr. Pohyblivý tříměsíční průměr růstu bankovních půjček se blíží maximům. Jen v  květnu vykazoval meziročně 5,3 %. Podíváme-li se na tok nových úvěrů, který skutečnou ekonomiku předstihuje zhruba o 9 až 12 měsíců a je tedy významným ukazatelem růstu HDP, je obrázek poměrně utěšený. Na základě našeho modelu dosáhl v prvním čtvrtletí 2019 tok nových úvěrů 1,32 % HDP, což je výrazně nad průměrem eurozóny, který je na 0,47 %, i Německa na 0,41 %.

Jak vidíme na následujícím grafu, impuls nových úvěrů výrazně koreluje s obchodním průzkumem INSEE, který je sám o sobě jedním z nejspolehlivějších ukazatelů francouzského HDP. Tento průzkum je dobře nasměrovaný a potvrzuje náš pozitivní makroekonomický pohled na francouzskou ekonomiku v krátkém a středním období.


Francie je méně exponovaná vůči negativním trendům v globálním obchodě, zpomalení čínské ekonomiky a snížení tureckého úvěru, na rozdíl od Německa. Fiskální stimuly ve výši zhruba 10 mld. USD v reakci na protesty žlutých vest a dalších zhruba 5 mld. v daňových úlevách zvýšily spotřebu. Ačkoli některé z nich byly, jak je ve Francii tradičně zvykem, směřovány do preventivních úspor, mohou v roce 2020 posloužit jako záchranný polštář v případě zhoršení mezinárodní situace s dopadem na francouzskou ekonomiku.

Francouzská (ne)zaměstnanost
Domácnosti do budoucnosti hledí s mírně vyšší důvěrou. Podle nejnovějšího průzkumu spotřebitelské důvěry INSEE z tohoto června jen 16 % respondentů uvedlo, že se obává růstu nezaměstnanosti v následujících 12 měsících. V lednu to ještě bylo 32 %!

Zpětná vazba od předních úvěrových institucí financujících průmyslové projekty ve Francii i od lokálních obchodníků naznačuje, že pokud se ekonomická situace výrazně nezlepší, mohou některé průmyslové sektory v následujících měsících přistoupit k velkému propouštění. Hlavní napětí se soustředí do automobilového průmyslu a to hlavně na úrovni dodavatelů a poskytovatelů služeb.


O autorovi:
Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.
V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.
Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.
Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688