Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  17.07.2019 11:52:57

Zánovní vozy v ČR zažívají další boom. Za první pololetí jich na trhu výrazně přibylo, jsou mladší a mají ještě nižší nájezd

 

Zatímco trh s novými automobily oslabuje, zánovních automobilů na trhu přibývá. Češi si za uplynulé pololetí mohli vybírat z celkového počtu 71 044 inzerovaných ojetých vozů do 5 let stáří s nájezdem do 50 tisíc kilometrů a vyšším standardem výbavy. Nájezd kilometrů na tachometru klesl oproti předchozímu pololetí o 863 km na 16 153 najetých kilometrů. Stejně tak kleslo i stáří těchto vozů, a to nejčastěji na 1,2 roku. Vyplynulo to z analýzy skupiny AURES Holdings, kam patří znovuobnovená značka Mototechna, specializující se na zánovní ojeté vozy.

 

Motoristická sezóna je stejně jako rok 2019 ve své polovině a čeští řidiči a zájemci o zánovní vozy mají doslova žně. Za první pololetí si mohli vybírat z celkového počtu 71 044 zánovních automobilů, což je o 4958 více než v pololetí předchozím. Nejvíce vozů bylo inzerováno tradičně v Praze (26 303), nejméně pak v Karlovarském kraji (1 103). „Trh s novými automobily v letošním roce oslabil, a to na úkor právě zánovních vozů. Lidé si uvědomují ekonomickou úsporu těchto automobilů oproti novým, ale zároveň kvitují okamžitou dostupnost a tovární záruku, kterou tyto vozy mívají,“ uvedl Petr Vaněček, provozní ředitel skupiny AURES Holdings, kam patří i značka Mototechna.

 

Znatelný nárůst zaznamenala nabídka vozů poháněných benzínovými motory. V porovnání s předchozím pololetím jich na trhu bylo nabídnuto o 12 % více a jejich počet se tak zastavil na čísle 40 350. Automobily poháněné naftou měly zastoupení ve 29 039 případech. Zbylých 1 655 vozů v nabídce činila auta poháněná alternativními palivy. Cena zánovních automobilů se naopak ustálila nejčastěji na 440 000 .

 

Obliba jednotlivých výrobců zánovních vozů se poměrně liší od jednotlivých nejpopulárnějších modelů klasických ojetých automobilů. Zatímco konkrétní modely některých továrních značek se v TOP 10 nejoblíbenějších modelů prakticky vlastně vůbec neobjeví, v kategorii zánovních vozů si již dlouhodobě drží své místo. Řeč je zejména o značkách Hyundai, Mercedes, Kia a Toyota. „Velká část zánovních automobilů nabízených na trhu pochází z firemních flotil, což pak zvyšuje nabídku značek, které nejsou jednotlivci tolik preferované často z důvodu vyšší pořizovací ceny,“ poznamenal Vaněček.

 
                                                      
 

Žebříček TOP 10 nejinzerovanějších zánovních značek ojetin v 1. pololetí. 2019

 
 

Č.

 
 

Model

 
 

Počet ks.

 
 

Č.

 
 

Značka/model

 
 

Počet ks.

 
 

1.

 
 

Škoda

 
 

23 384

 
 

6.

 
 

Peugeot

 
 

2 870

 
 

2.

 
 

Volkswagen

 
 

6 114

 
 

7.

 
 

BMW

 
 

2 802

 
 

3.

 
 

Hyundai

 
 

4 889

 
 

8.

 
 

Kia

 
 

2 441

 
 

4.

 
 

Mercedes

 
 

3 462

 
 

9.

 
 

Citroen

 
 

2 026

 
 

5.

 
 

Ford

 
 

3 071

 
 

10.

 
 

Toyota

 
 

2 007

 
 
 

 

 

Zatímco nabídka dovážených ojetin na českém trhu roste, v případě zánovních automobilů poklesla ze 7,8 % na 6,5 %. „Import zánovních automobilů do České republiky klesá na úkor nekvalitních starších ojetin, které se k nám stále hojně dováží a zvyšují průměrné stáří českého trhu s ojetými vozy. Novější nebourané automobily z dovozu nemohou svojí cenou konkurovat tuzemským automobilům, které oproti takovým mají prokazatelnou historií,“ doplnil Petr Vaněček.

V nabídce zánovních automobilů u nás vedly jednoznačně modely Škoda Rapid, Škoda Fabia, Škoda Octavia a Škoda Superb. Mezi ně se na čtvrté místo probojoval jen Hyundai i30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688