Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  17.07.2019 11:29:14, aktualizováno 19.07.2019 09:05:09

Investovat do akcií ČEZ nebo od nich raději utéci? (1)

(Toto zamyšlení bylo napsáno pro portál Kurzy.cz)
Nedávné rozhodnutí vlády naplnilo mediální prostor spoustou analýz, komentářů a diskuzí o stavbě jaderných reaktorů v Česku, potažmo o osudu akcií ČEZ. V našem zamyšlení, dvou, možná tří příspěvků, se tomuto tématu věnujeme podrobněji a v širších souvislostech.

Svatým grálem energetické budoucnosti Česka je teze "s jádrem na věčné časy a nikdy jinak". Vyzněla tak i nedávná Devadesátka ČT 24 věnovaná výstavbě nových jaderných bloků. K "jiným energetickým řešením" sice dostal v pořadu prostor i energetický poradce ve společnosti Calla pan Edvard Sequens, ale nebyl to prostor dostatečný. Asi musí zaznít i jiný hlas než jen jádro, řekl si nejspíš dramaturg pořadu. V Devadesátce však delší časový prostor pro jiný názor, diskuzi o obnovitelných zdrojích, jejich plusech a mínusech v porovnání s jádrem. chyběl.

Odpověďmi pana Sequense se však neslo zásadní poselství: Má se za to, že jedině jádro nás zachrání před energetickou nouzí a před celým světem, ale je tomu doopravdy tak? Podívejme se na problém očima drobného investora. Investovat do akcií ČEZ nebo od nich raději utéci?

Víc a víc investorů se s námi dělí o své pocity z investování do akcií ČEZ. Často je charakterizují slovy ŠANCE ODSOUZENÁ K NEZDARU a odvolávají se na marný boj minoritních akcionářů. Na sundávání kalhot před brodem ale máme ještě dost času. Síla peněz a kvalitní marketing nejsou všechno. Možná se ještě za našeho života budeme muset zamyslet nejen v čem budou žít naše děti - pokrytecký to slogan politiků, ale v čem můžeme dokonce žít už i my.

Sucho. Všechny sice ještě netrápí, přesto ale stále víc a víc lidí už trápí. Vytvořili jsme proto komisi. Z komisí však pršet nebude! S energiemi to je stejné jako se suchem. Katriny, Barry či blackouty klepou na dveře stále častěji. Přitom ČEZ může nabídnout, při rozumném přístupu k energiím, místo blackoutu užitečná a zdánlivě i nesouvisející řešení. Nejen obnovitelné zdroje energií, o kterých se mluví (málo), ale, například, i řešení důchodového systému! Napadlo to někdy někoho? Dividendy z ČEZ do každé rodiny a nejen na stůl bohatých a mocných.

Nedávno se ČEZ stal propadákem. Navzdory signálům technické analýzy. Žádný optimismus. Naopak. Argument pro vzpomínané stahování kalhot před brodem. Všechno však může být také jinak. "Za určitých podmínek by stát mohl od ČEZ výstavbu jádra převzít..." Přeloženo do lidštiny: stát může "znárodnit ztráty". Nabízí se otázka: A co bude se zisky? Vrátíme se ke kořenům českých privatizací? Zisky se zprivatizují. ČEZ se rozdělí na část "znárodněnou" a "zprivatizovanou". Nikoho to nepřekvapí. O dělení ČEZ se nemluví poprvé. Mnozí budou dokonce rozdělení považovat za moudré rozhodnutí "vlády všeho schopných odborníků".

Takže ještě jednou: Investovat do akcií ČEZ nebo od nich raději utéci? Co napovídají makra, fundamenty, technická analýza, geopolitická a vnitropolitická situace? Žádná makra, žádné fundamenty, žádná technická analýza, žádná geopolitická ani vnitropolitická situace. Nic takového. Odpověď  tkví v něčem úplně jiném. V PASIVITĚ.

K pasivitě jsme byli (a stále jsme!) dlouhodobě vedeni. Nakonec se stala naší "národní hodnotou". Mlčící pasivní většinu k aktivitě nic nerozhoupá. Až na jeden jediný důvod - zvelebování privátního prostoru v podobě pohodlí, osobního luxusu, chat a chalup. Nic jiného nemá podle Čechů cenu.

A právě  ve hmotném prospěchu každého jednoho z nás leží i další vývoj ceny akcií ČEZ. Jen a jen privátní hmotný prospěch. Až pochopíme, že ČEZ má ambici výrazným způsobem rozšířit náš privátní hmotný prospěch - a to má! - bude nedávná Letná znovu plná a ztráty se znárodňovat nebudou!
Češi začnou sami a o vlastní vůli aktivně investovat v energetickém prostoru. Zvlášť pokud bude dán prostor obnovitelným zdrojům. Pasivně, nákupem akcií ČEZ, ale i aktivně, budováním firem, které se budou věnovat obnovitelným zdrojům. Pak budou privatizovat všichni, i bez dotací, nejen velkopodnikatelé s dotacemi do megalomanských staveb, které nakonec stejně zaplatí daňoví poplatníci, zatímco zisky zprivatizuje hrstka po moci a majetku se drápajících jednotlivců!

Je tedy ČEZ odsouzený k nezdaru? Nevíme a neví to nikdo!  Ale zcela určitě víme, že to záleží jen a jen na mlčící většině. Na ni musí investoři vsadit! Správná otázka tedy zní: Vsadíme si sami na sebe, věříme si, nebo za nás a údajně i v náš prospěch všechno zařídí (ve skutečnosti samozřejmě ve svůj prospěch!) ONI?

Možná to zní pesimisticky, ale jednotlivcům nikdy nešlo a nejde o blaho všech, jak rádi říkají. Na prvním místě jsou vždy jen a jen oni, , , jenom já. Privatizují zisky, znárodňují ztráty a pobírají dotace - a v Česku usilovně marketingovými triky diskreditují skutečný smysl investování, tedy nejen co, kdy a za kolik, ale  - hlavně, kdy se vynaložené náklady vrátí a co přinesou? O tom není v žádném státním rozpočtu ani slůvko.

Teď jde o to ochránit ČEZ před domácími vetřelci. Neznehodnotit kvalitní společnost dramatickým snížením ceny jejich akcií (aby se snadněji dostala do rukou vetřelců) a tak zabránit krádeži ČEZ. Už toho bylo v Česku ukradeno dost! Společnost s vysokou vnitřní hodnotou, a takovou společností ČEZ je, je dost silná se vetřelcům ubránit. Dříve či později se ubrání i ČEZ - a pak budeme mít v držení hodnotné akcie silné společnosti!

Dalšími aspekty akcií ČEZ, například vazbami akcií ČEZ na řešení důchodového systému nebo zlepšováním podmínek pro opravdové investování v Česku nebo nejnověji lithiem na Cínovci se budeme zabývat příště.


Druhá část zamyšlení Investovat do akcií ČEZ nebo raději utéci? (2)
Třetí část zamyšlení Investovat do akcií ČEZ nebo raději utéci? (3)

Investovat do akcií ČEZ nebo raději utéci? Dovětek!


Více praktických  a méně obecných a formálních informací najdete na Dower.cz a v aktuálních doporučeních DOWER-D!

 

 DOWER-D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.07. 13:59  Titulek (Ex)
17.07. 13:57  Titulek (PetrK)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688