Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  17.07.2019 09:10:55

ČEZ zvažuje těžbu lithia na Cínovci (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ zkoumá možnost, že by se pustil do těžby lithia na Cínovci.

Evropské akcie by měly zahájit dnešní obchodování přibližně na úrovni včerejších zavíracích cen.

Inflace v eurozóně zůstává pod cílem ECB, druhý odhad za červen ale potvrdí, že její jádrová složka zrychlila. Data ze zámoří ukáží, že se realitnímu trhu v Americe příliš nedaří.

Ve Spojených státech dnes své výsledky hospodaření představí více jak desítka společností. Mezi ty známější patří Bank of America, eBay, IBM či Netflix.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones odepsal 0,1 % své hodnoty, S&P 500 si pohoršil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,1 %). Na opačné straně se nejlépe umístily průmyslové podniky se ziskem 0,7 %. Včera tak po čtyřech dnech, kdy trhy dosahovaly nových maxim, došlo k mírné korekci. Důvodem bylo nejspíše vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, který opět prohlásil, že nejistoty ohledně obchodní války a potenciální zpomalení globální ekonomiky by mohly vést ke snižování úrokových sazeb.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování převážně ve ztrátách. Ty jsou nejhorší v Jižní Koreji (-0,9 %). Naopak s hezkým půlprocentním ziskem se blíží do závěru seance australský akciový index. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který ztrácí 0,3 %, se nejméně daří telekomunikačním firmám (-1,3 %).

ČEZ

Ministr průmyslu Karel Havlíček se domluvil s ČEZ ohledně prověření výhodnosti projektu těžby lithia na Cínovci. V případě pozitivního výsledku analýzy by následným krokem bylo získání majoritního podílu v australské firmě European Metals Holding (EMH). ČEZ by těžbu realizoval skrze dceřinou společnost Severočeské doly. První krok již ČEZ udělal, když poskytl konvertibilní půjčku ve výši 2 mil. EUR firmě EMH. ČEZ má učinit rozhodnutí do konce letošního roku. Pokud se mu projekt nebude líbit, EMH mu začne úvěr splácet i s úroky. V opačném případě má nárok zapůjčené dva miliony eur přeměnit za akcie a zároveň je vyjednaná dohoda, podle které může navýšit kapitál firmy a získat v ní tak majoritu. Akcie EMH se obchodují mimo jiné i na londýnské burze, kde po včerejším oznámení informací ohledně spolupráce s ČEZ jejich cena vzrostla o 18 %. Hodnota firmy se tím zvýšila na 37,1 mil. GBP (přibližně 1,05 mld. CZK). Aby ČEZ získal majoritu musel by zaplatit přibližně 0,5 mld. CZK.

Podle dosavadních studií těžby na Cínovci by mohla roční produkce lithiového karbonátu činit 22,5 tisíce tun, přičemž cena lithia se pohybuje nad 10 tisíci USD za tunu. Roční tržby z těžby lithia by se tedy mohly pohybovat kolem 5 mld. CZK.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688