Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  16.07.2019 13:37:36

Pracovní trh cizince potřebuje, českých pracovníků je málo!

Nezaměstnanost se již přes dva měsíce drží na hodnotě 2,6 %, což znamená, že je u nás 195.700 tisíc lidí evidovaných na Úřadě práce jako uchazeči o zaměstnání. Rovněž Úřad práce evidoval 342.500 tisíc volných míst ke konci června 2019. Ze statistik tedy plyne, že mají firmy zoufalý nedostatek pracovních sil, jejich výrobní a prodejní procesy jsou značně omezeny a nedávají příliš prostoru k růstu společnosti. Jediným východiskem je zaměstnávání cizinců, čehož zaměstnavatelé využívají poslední dobou čím dál více…

 

 

České firmy cizince potřebují více než dříve

Ač se zdá, že je na českém pracovním trhu pořád z čeho vybírat, není tomu tak. Chybí kvalifikovaní odborníci a řemeslníci. Mnoho nezaměstnaných se také odmítá stěhovat za prací, protože už se s rodinou trvale usadili nebo ve svém bydlišti žijí celý život a nedokáží si představit, že by opustili svoje rodné město. Některé kraje mají velký výpadek zaměstnanců, ale tento problém je více či méně po celé České republice. Pokud firma přece jen nakonec nějakého zaměstnance sežene, má problém jej udržet dlouhodobě. Hodně lidí často střídá práci v naději, že jinde se budou mít líp, nabídnou jim zajímavější finanční ohodnocení a lepší podmínky na pracovišti, případně je oslní nějakými lákavými a zajímavými benefity.

Jaké jsou podmínky pro zaměstnávání pracovníků z evropských zemí?

Pro zaměstnávání pracovníků z Evropské unie nebo třetích zemí potřebujete splnit určité podmínky. Administrativě se bohužel nevyhnete a rovněž některým dalším povinnostem. Pojďme se podívat na krátké shrnutí, co zaměstnávání občanů jiných zemí skutečně obnáší.

Zaměstnávání lidí upravují v České republice dva zákony, první z nich je zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.), druhým zákon o zaměstnanosti (zákon č. 435/2004 Sb.). Vše je pod dohledem a řízením Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Zaměstnávání cizinců dělíme na dvě skupiny:

1) Občané Evropské Unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska – tito lidé mají stejnou pozici jako čeští občané a platí pro ně stejná práva

2) Cizinci, většinou lidé z třetích zemí, lidé žijící mimo Evropskou Unii či osoby bez státní příslušnosti

Zaměstnávání druhé skupiny, tedy cizinců se může zdát na první pohled složitější, ale zvládnout se to dá. Nejčastěji české firmy u nás zaměstnávají pracovní sílu z Ukrajiny a Srbska. K tomu, aby zde cizinec mohl pracovat, potřebuje povolení, těmi mohou být platné povolení k pobytu a platné povolení k zaměstnání od příslušné krajské pobočky ÚP, zaměstnanecká karta, modrá karta nebo karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance.

Zaměstnanecká karta je tzv. povolení k dlouhodobému pobytu, zřizuje se za účelem výkonu práce na území České republiky (je tedy spojením dvou povolení dohromady, pobytového a pracovního). Aby zaměstnaneckou kartu cizinec získal, musí o ni zažádat na zastupitelském úřadě ČR v zahraničí. K jejímu vydání musí předložit pracovní smlouvu, např. dohodu o pracovní činnosti, dohodu o provedení práce nebo smlouvu o smlouvě budoucí. Je tedy povinen prokázat, že u nás uzavřel pracovněprávní vztah. Sjednaná odměna zaměstnance nesmí být nižší než základní sazba minimální mzdy, týdenní pracovní doba nesmí být kratší než 15 hodin.

Cizinec na zastupitelském úřadě ČR v zahraničí rovněž vyplní žádost a předloží potřebné doklady (pas, 2 fotografie a úředně ověřený doklad o dosaženém vzdělání). Měl by mít také připravenou smlouvu o zajištěném ubytování v České republice. Leckdy je vyžadován i ukrajinský výpis z rejstříku trestů. Zaměstnanecká karta se vydává na lhůtu stanovenou v pracovní smlouvě, nejdéle však na 2 roky.

Ambasáda má na rozhodnutí, případně na zamítnutí žádosti lhůtu 60 dnů.

Při kladném stanovisku občan cizí země získá 3 měsíční vízum na převzetí zaměstnanecké karty v ČR. Nakonec se u nás musí přihlásit k pobytu na cizinecké policii.

Tip! Někteří cizinci mohou mít volný vstup na pracovní trh v naší republice. Jsou to cizinci, kteří v ČR vystudovali střední nebo vyšší odbornou školu, konzervatoř či vysokou školu.

Modrá karta pro cizince s vyšší kvalifikací

Modrá karta se vydává za účelem povolení k dlouhodobému pobytu a výkonu zaměstnání na území České republiky pro cizince s vyšší kvalifikací. K získání modré karty musí mít pracovník z cizí země ukončené vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání, přičemž doba studia musí být alespoň 3 roky. V praxi se modrá karta vydává na kvalifikovanější konkrétní pozice, jako jsou manažeři, specialisti, stážisti apod. (tyto pozice jsou definovány v zákoně č. 326/1999 Sb. o pobytu cizinců na území České republiky).

K vydání modré karty je zapotřebí doložit na ambasádě stejné dokumenty jako u zaměstnanecké karty. Výhodou je, že zaměstnanci s modrou kartu nesmí mít nižší mzdu než 1,5 násobek průměrné hrubé mzdy v České republice.

Všechny zmiňované karty jsou vyrobeny z plastu s biometrickými prvky.

Pro některé zaměstnavatele je celý proces příliš složitý, a tak mají možnost využít některou ze specializovaných agentur. Ty se zaměřují na zaměstnávání cizinců a mohou firmám velice usnadnit celé zdlouhavé řízení plné nepříjemné administrativy.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688