Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.07.2019 16:37:58, aktualizováno 21.07.2019 09:02:09

McKinsey: Čína a světová ekonomika míří k nové rovnováze

Jakékoliv dlouhodobější hodnocení čínské ekonomiky se podle ekonoma Tima Taylora točí kolem toho, jak obrovské velikosti již dosáhla, a kolem možnosti, jak moc může ještě růst v budoucnu. V této souvislosti lze poukázat například na to, že ve vztahu k americkému produktu byl produkt Německa a Japonska nejvýše v době, kdy produkt na hlavu v těchto dvou zemích (opět relativně k USA) dosahoval maxim. Pokud tento vývoj vztáhneme k Číně, znamenalo by to, že její prostor pro další růst je stále obrovský. Její produkt na hlavu leží totiž výrazně pod americkým.

V následujícím grafu vidíme vývoj celkové ekonomické aktivity v Číně, Německu a Japonsku (relativně k USA). Tabulka pak ukazuje relativní výši produktu na hlavu v době, kdy dosáhl vrcholu, vedle toho je uvedena míra urbanizace. I její srovnání s hodnotami v Německu a Japonsku naznačuje velký potenciál dalšího růstu:



McKinsey Global Institute, z jehož analýzy Taylor čerpá, tvrdí, že v oblasti mezinárodního obchodu, technologií a financí se snižuje závislost čínské ekonomiky na zbytku světa. A zároveň se zvyšuje závislost zbytku světa na Číně. V tomto ohledu tedy ve světové ekonomice dochází k významnému posunu k nové rovnováze. V samotné Číně pak stále více ekonomické aktivity směřuje ke spotřebiteli a neprobíhá v oblasti investic a exportů.

Taylor poukazuje na to, že se často hovoří i o oddělení americké a čínské ekonomiky. V USA pak podle něj lze slyšet názory, které přirovnávají Čínu a její další vývoj k vývoji v Sovětském svazu a následně v Rusku, jehož ekonomika „jde od jedné katastrofy k druhé“. Jenže Taylor se domnívá, že Čína se nachází v úplně jiné situaci. Nespoléhá se na vývoz ropy a zemního plynu. Čínská vláda má sice pod kontrolou finanční systém, ale nejde cestou centrálního plánování ve stylu Sovětského svazu a je intenzivně propojena se zbytkem světové ekonomiky.

Čína aktivně buduje dopravní a obchodní vazby, míra vzdělání a zdravotní péče tam prudce roste. Její budoucí růst bude pravděpodobně pomalejší a volatilnější, než tomu bylo během posledních 40 let. Stále však bude výrazně vyšší než ve vyspělých zemích, včetně USA. Řada otázek dalšího vývoje v Číně jde přitom daleko za hranice ekonomie. Staré mentální modely čerpající z doby, kdy byly Spojené státy dominantní silou a jejich hlavního protivníka představoval Sovětský svaz, nám ale v hledání odpovědí moc nepomohou,“ uzavírá Taylor.

Zdroj: McKinsey Global Institute, The Conversable Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688