TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.07.2019 22:06:35

ČSSD na pondělním sjezdu rozhodne, zda setrvá ve vládě

V pondělí bude sociální demokracie na předsednictvu hlasovat o tom, zda její ministři odejdou z vlády. Důvodem jsou trable okolo ministra kultury Antonína Staňka. Toho na přání předsedy Hamáčka navrhl odvolat premiér Babiš už na konci května. Prezident s tím ale otálel a teprve předevčírem oznámil, že je připraven udělat to k poslednímu červenci. Zda na jeho místo jmenuje Michala Šmardu, ale není jasné a sociální demokracii dochází trpělivost.

Otázkou, zda ČSSD má setrvat ve vládě, se bude zítra zabývat předsednictvo sociální demokracie. A ústřední postavou vládního dramatu bude její místopředseda Michal Šmarda.

"My máme dvě strategie. Jedna je, že jsme hrdá sebevědomá vládní strana, která je schopna prosazovat svůj program prostřednictvím lidí, které si sama vybere. Druhá strategie je, že jsme důstojnou opoziční stranou, která tvrdě a nekompromisně prosazuje své návrhy. obojí umíme. Jediné, co neumíme, jsou nějaké upatlané kompromisy někde uprostřed," reagoval Šmarda.

Starosta Nového města na Moravě, který rád cestuje, fascinuje ho sci-fi a divadlo a do Prahy na jednání zásadně jezdí vlakem s batohem na zádech, má zatím zkušenosti jen s komunální politikou. Starostou je ale oblíbeným, což dokládá i fakt, že se jím loni stal potřetí v řadě.

"Má i výhodu, že umí dobře mnohá témata zajímavě popsat, ještě se nezkazil tou vrcholnou politikou, ale je to zatím doposavad bytostný komunální politik, což není špatně pro ČSSD. Ona tyhle tváře potřebuje, ale je otázkou, jestli je to vhodný kandidát okamžitě na ministerstvo," myslí si politolog Jan Kubáček.

Právě nedostatek zkušeností a také třeba to, že nemá vysokoškolský titul a zkušenosti z oblasti kultury, je důvodem pochybností prezidenta a také už i premiéra o jeho kompetenci. Spekulace, že by předsednictvo navrhlo na post ministra někoho jiného, jsou ale prý i tak liché.

Zítřejší jednání předsednictva ČSSD bude podle politologů hodně emotivní, hrát se bude o budoucnosti vládní koalice i roztříštěné sociální demokracie.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688