Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  14.07.2019 13:33:54

Každý je dneska manažer. Proč? Dobře to zní!

V pracovních inzerátech můžete často vídat názvy pozic, jako jsou obchodní manažer, marketingový manažer, oblastní manažer, provozní manažer, procesní manažer, klíčový manažer, prodejní manažer, kancelářský manažer apod. Názvy „manažer“ či „manager“ se to jenom hemží. Přitom se za nimi skrývají povětšinou úplně obyčejné pracovní posty. Jenže, pod názvem manažer to lépe zní a na inzerát reaguje více potencionálních zájemců…

 

 

Co se skutečně skrývá pod názvem „manažer“?

Manažer je vedoucí pracovník, který má zodpovědnost za chod organizace, jenž mu je svěřená. Úkolem manažera je např. vedení oddělení nebo pobočky, plánování, rozhodování a kontrola pracovníků, jejich práce a procesů ve firmě. K práci manažera potřebujete odborné znalosti a dovednosti. Ne každý může tuto funkci vykonávat. Je zapotřebí mít v sobě přirozenou autoritu a umět vést tým lidí.

Náplň práce manažera vás může překvapit!

Za posledních deset let se výrazně změnilo označování řady profesí, pro mnoho uchazečů o práci se leckdy mohou zdát názvy pozic nesrozumitelné. Lidé jednoduše netuší, co si pod nimi mají představit. Hodně názvů profesí vychází nově z anglického jazyka, ale také v češtině se najde pár zajímavých přejmenování. Např. z dělníka je operátor výroby a sekretářky jsou nově asistentky nebo office manažerky. Úsměvné je, že za označením pozice operátorky podlahových ploch na první pohled nikdo nehledá pouhou uklízečku, ale ve skutečnosti se jedná o stejnou pracovní náplň.

Některé názvy pracovních pozic působí až bizarně

Nezaměstnanost je stále nízká a nepředpovídají se v tomto ohledu žádné výrazné změny. Proto jsou firmy nuceny upoutat pozornost uchazečů o zaměstnání. Na našem trhu se nachází mnoho zahraničních firem, které používají cizí názvy pro popis pracovních pozicí, tak není divu, že se české firmy přizpůsobují. Když nabízejí česká a zahraniční firma práci prodavačky v obchodě s módou, není to totéž. Česká firma napíše inzerát, že hledá prodavačku, ta zahraniční hledá někoho na pozici Shop Assistant. No řekněte, nezní to více vznešeně? Na který inzerát byste odpověděli vy?

Jaké další názvy pozic vás mohou překvapit?

Po roce 1989 se změnilo označování pozic v téměř všech oborech. Např. v odvětví informačních technologií (IT) vzniklo díky stálému inovativnímu vývoji mnoho dalších pozic a ty stávající se přejmenovali. V inzerátech tak najdete označení pracovních názvů, jako jsou Lead UX Designer, Java Developer, PHP Developer, IT Support a mnoho dalších. Možná vám to zní jako španělská vesnice, ale na obhajobu IT firem můžeme říct, že zasvěcení počítačoví odborníci názvům rozumí. Hledáte-li práci sekretářky, sledujte i nabídky, které se nazývají Office Support, Office Manager, Executive Assistant, Office Coordinator nebo Personal Assistant. Vězte, že se stále jedná o tu samou práci.

Další pozice se přejmenovali na:

  • laborant - farmaceutický asistent
  • obchodní zástupce - Sales Representative, Account Manager, manažer prodeje, Sales Manager
  • ředitel – Director, Factory Manager, General Manager
  • účetní – Accountant
  • pracovník zahraničního obchodu - Import Manager
  • telefonista - Call Centre Operator, Help Desk Assistant, Hot Line Operator, Costumer Support
  • personalista – Coordinator, HR Specialist, HR Junior, HR Senior, HR Assistant
  • doplňovač zboží – Merchandiser
  • administrativní pracovník – Back Office

Zatím u většiny tradičních profesí názvy zůstávají beze změny. Naštěstí se zatím nezměnilo nic u profesí, jako jsou kuchaři, lékaři a lékárníci. Řemeslníky také najdete pořád pod názvy - truhlář, svářeč, zámečník a obkladač. A jaké přejmenování názvu profese překvapilo vás?

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688