TNBiz (TN.cz)
Volby  |  13.07.2019 22:06:08

Hnutí SPD by podpořilo vládu odborníků, na sjezdu změnilo název

Hnutí Svoboda a přímá demokracie je připraveno podpořit vládní ANO, pokud by koaliční kabinet skončil a ANO sestavovalo vládu novou. Před tím by o tom ale nejprve jednali zástupci hnutí s prezidentem. V sobotu o tom rozhodli na své šesté celostátní konferenci. Miloš Zeman je podpořil videozdravicí. Delegáti se také dnes dohodli na změně názvu hnutí.

O dalším osudu vlády by mohlo být jasno v pondělí po jednání předsednictva ČSSD. Tam se rozhodne, jestli ministři strany zůstanou ve vládě Andreje Babiše, nebo svůj mandát složí. V takovém případě by SPD prý bylo připraveno ke spolupráci. I o tom jednalo na sobotním celostátním sjezdu na pražském Proseku. Pro SPD by prý byla přípustná pouze podpora vlády složené z odborníků, která by získala důvěru sněmovny a plnila písemně deklarované programové body hnutí.

 

"Prezident už veřejně tu variantu, aby se SPD zúčastnilo určité vládní konstelace, zmínil, to reflektujeme, padlo to i v projevu tady pana prezidenta na té konferenci, že ty podstatné věci jsme si už řekli, co a jak v té dané případné krizové situaci. Já to s panem prezidentem projednáno mám," sdělil předseda hnutí Tomio Okamura.

 

To ostatně i potvrdil prezident Zeman ve videozdravici: "Myslím si, že při našem posledním setkání jsme si všechno podstatné řekli. Mohu pouze opakovat, že vás nepokládám za extrémistickou, ale za radikální stranu. Že radikalismus znamená sestup ke kořenům a že všude v Evropě představují radikální strany část politického spektra."

 

Komunisti, s jejichž tichou podporou nyní ANO a ČSSD vládne, ale tuto variantu považují pouze za zbožné přání. "Deklarovaná vyjádření o případné podpoře vlády odborníků jsou již ohranou písničkou Tomia Okamury. Zbožné přání o pádu vlády současného premiéra dokládá touhu po moci této strany," sdělila poslankyně za KSČM Miloslava Vostrá.

 

SPD také oznámilo změnu názvu, odstraní z něj jméno zakladatele Tomia Okamury na jeho vlastní žádost. Hnutí je po čtyřech letech od svého vzniku prý už tak známé, že ho v názvu jmenovat nepotřebuje.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688