TNBiz (TN.cz)
13.07.2019 14:04:34

Počasí v USA: Tropická bouře Barry zasáhne během víkendu Louisianu

V nejbližších dnech se obyvatelé amerického New Orleans dozví, jestli opatření přijatá po ničivém hurikánu Katrina před čtrnácti lety byla dostatečná. Na město se řítí tropická bouře Barry, která má podle předpokladů dosáhnout úrovně hurikánu.

Více než tři miliony lidí napjatě očekávají příchod tropické bouře Barry. Ta má zasáhnout New Orleans a další části Louisiany. V New Orleans a jeho nejbližším okolí žije 1,3 milionu lidí.


Na bouři jsou se připravují tři tisícovky příslušníků Národní gardy spolu s dalšími jednotkami záchranářů a hasičů. K ruce mají různé lodě, auta uzpůsobená pro jízdu ve vysoké vodě i helikoptéry. Skladiště se plní zásobami pitné vody.

"Už se to děje, prostor na přípravu se neustále krátí. Bouře neustále sílí, povodně budou velkým problémem," prohlásil podle agentury AP ředitel Národního střediska pro hurikány (NHC).

Ve městě nebyla nařízená evakuace, úřady ale lidem radí, aby se schovali ve svých domovech. Varování platí od sobotní osmé hodiny večer tamního času. "Doufám, že to nebude další Katrina," vyjádřil své obavy Donald Wells, který v New Orleans pracuje jako kuchař.

New Orleans si před čtrnácti lety prošlo hrůznou katastrofou, kdy hráze a kanály chránící město nevydržely přívaly vody a prolomily se. Při neštěstí zemřely skoro dva tisíce lidí. Většina města byla naštěstí evakuována ještě před tím, než bouře uhodila.

Barry by se měl do města vřítit rychlostí 119 kilometrů za hodinu. Meteorologové mají ale pro obyvatele i dobrou zprávu. Podle původních odhadů měla hladina řeky Mississippi vystoupat až na 5,8 metru, nyní to vypadá spíše na 5,2 metru.



Pobřeží Louisiany

Morgan city, LA.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty