Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2019 08:15:08

Víkendář: V něčem má EU pravdu

Také pro Evropu platí princip zastavených hodin. I ty někdy ukazují správný čas a i Evropská unie má někdy pravdu. Na stránkách The American Conservative to píše Bill Wirtz, který podle svých slov není fanouškem EU, ale v jednom případě jí dává za pravdu. Její zastánci totiž tvrdí, že ve vztahu k Íránu a možnému ozbrojenému konfliktu s ním je třeba postupovat s citem a pokoušet se o uklidnění zhoršující se situace.

Po mírovém řešení „íránského problému“ volá například německá kancléřka Angela Merkelová a Wirtz v této souvislosti poukazuje na to, že 74 % Němců se stavělo i proti vojenským intervencím v Sýrii a v roce 2002 bylo 72 % z nich proti válce v Iráku. Proti ní probíhaly i protesty v Londýně, které nakonec vyvolaly problémy ve vládě. Většina Britů se totiž domnívala, že „nesvatá koalice Blaira a Bushe je natlačila do války, do které nikdy neměli jít“. A protesty proti válce v Iráku probíhaly i v mnoha dalších městech, včetně Paříže, Budapešti či Říma.

Existují sice výjimky, ale i dnes je evropská podpora americkým jestřábům ve vztahu k Íránu malá. Pokud přitom USA nezískají významnější spojence, „mohly by být opět kritizovány za nesmyslnou agresi“. Lži pronášené v souvislosti s válkou v Iráku přitom podle Wirtze nastavily laťku u intervencí prováděných na základě informací tajných služeb mnohem výše. A Sýrie ukazuje, že Evropa se bez přesvědčivých důkazů do žádného ozbrojeného konfliktu nepustí.

Výjimkou by v podpoře Američanům mohl být podle Wirtze italský premiér Giuseppe Conte, který „není právě známý tím, že by rád potěšil své evropské protějšky“. Conte hovoří o tom, že „je připraven k tvrdšímu postupu vůči Íránu“. A jeho ministr vnitra Matteo Salvini poskytl v USA rozhovor, v němž hovoří o radosti z toho, že Itálie již nemá s Íránem tak úzké vazby“. Wirtz ovšem dodává, že „Italové nejsou právě známí tím, že by se drželi svých prohlášení v televizi, a o jejich vojenských akcích nemá smysl hovořit“. Významné země jako Francie či Německo pak navíc daly jasně najevo, že stojí za jadernou smlouvou uzavřenou s Íránem.

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688