TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  13.07.2019 11:46:34

Báje, ostrovy i úžasné jídlo a pití. Řecko láká Čechy stále víc.

Je to země Dia, Poseídona, Titánů i Medúzy. A také nesčetných ostrovů, výborného jídla a pití a krásného moře. Není proto divu, že Řecko láká české cestovatele dlouhodobě.

Řecko také vábí na velkou rozmanitost. Nabízí vysoké hory (sídlo řeckých bohů Olymp je vysoké bezmála tři kilometry), ale také lesy, malebné háje a nespočet ostrovů, které obepíná azurové moře.


Mezi nejoblíbenější patří Korfu, známé také jako smaragdový ostrov. Svůj název si vysloužilo kvůli olivovým a cypřišovým hájům, které zabírají velkou část plochy ostrova. Další odstín zelené přidávají vinice.


Kréta je mýty opředený ostrov s nejmírnějším klimatem a nabízí jak skalnaté zátoky, tak dlouhé písečné pláže. A samozřejmě historické památky a místa z bájí. Koneckonců můžete na jihu ostrova zavítat do Diovy jeskyně Diktean Andron nebo navštívit věhlasný palác Knóssos, pod kterým se podle pověsti v labyrintu ukrývá minotaurus.


To oblíbený Rhodos je pro změnu zasvěcený bohu slunce Héliovi. A ve třetím století před naším letopočtem mu tu proto obyvatelé ostrova postavili obří sochu – Rhódský kolos, jeden ze sedmi divů světa. A i dnes nabízí ostrov řadu lákadel.


Zakynthos je ostrov plný kontrastů, barev, starobylých staveb, vůně eukalyptu a levandule. Jeho pojmenování z doby benátské totiž znamená Květ východu. A je také domovem chráněné želvy Karety obecné.

Jedním z nejpopulárnějších cílů výletů na Zakynthosu je pláž ztroskotanců Navagio s vrakem pašerácké lodi, na kterou se dá dostat pouze po vodě.


Řecko ovšem nenabízí jen dechberoucí panoramata, památky či krásné moře. Vyhlášené je i místní jídlo. Ať už jde o speciality z jehněčího či skopového masa – třeba gyros, oblíbené tzatziki nebo třeba mousaku.


A v Řecku je i co pít – asi každý slyšel o ouzu nebo o retsině – bílém vínu s přídavkem borovicové pryskyřice, které díky ní získává specifickou chuť. Vyhlášené jsou i místní pálenky z vína.

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688