Makroekonomika  |  12.07.2019 15:37:01

Okénko trhu: Zdrojem další obchodní roztržky mezi USA a EU může být nová daň pro technologické giganty

Průmyslová produkce v eurozóně vzrostla v květnu meziměsíčně o 0,9 %, což výrazně překonalo tržní očekávání odhadující růst jen lehce kladný. Revidován mírně směrem nahoru byl i ukazatel za duben. V meziročním srovnání však produkce nadále zůstává v poklesu o 0,5 %. Květnové zlepšení bylo dáno vyšším růstem výroby ve Francii a Irsku a na rozdíl od dubna pozitivními příspěvky z Německa a Itálie. Z hlediska užití rostla produkce u všech částí s výjimkou zboží pro mezispotřebu. I přes pozitivní údaje zůstává průmyslová produkce v prvních dvou měsících druhého kvartálu pod úrovní prvního čtvrtletí. Ani vyhlídky na červen a následující měsíce nejsou příliš příznivé. Sentiment v průmyslu zůstává nadále velmi nízký, což dokládá nízká úroveň průmyslových objednávek i předstihové indikátory např. PMI či další z dílny Evropské komise. Tato situace do značné míry souvisí s riziky zavedení protekcionistických opatření ze strany USA i nejistotami okolo Brexitu. I přes naznačené zlepšení průmyslové výroby tak HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí zaostane za růstem z počátku roku.

Dnes byl zveřejněn zápis z posledního jednání bankovní rady ČNB. Z něho vyplývá, že prognóza se ohledně domácího ekonomického vývoje zhruba naplňuje, v ekonomice jsou nadále přítomné inflační tlaky. Slábne však poptávka ze zahraničí, což dopadá zejména na průmyslové podniky orientované na vývoz. Na druhou stranu produkce firem orientovaná na tuzemský trh roste uspokojivě. Nadále přetrvává výrazný nedostatek pracovní síly. Bankovní rada stále vnímá rizika spojená se zahraničním ekonomickým vývojem. Největší nejistotu pak mají centrální bankéři nadále spojenou s vývojem kurzu koruny. Někteří členové BR vyjádřili obavu, že se inflace aktuálně nachází blízko horní hranice pásma inflačního cíle. Nicméně převládl názor, že důležitá je hodnota na horizontu měnové politiky, kde by se inflace měla vrátit ke 2 %. Šest členů hlasovalo pro ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni, pro zvýšení sazeb hlasoval Vojtěch Benda.

Francouzský Senát včera schválil daň pro velké technologické firmy, což může být zdrojem další obchodní roztržky mezi USA a EU. Toto opatření se nejvíce dotkne velkých amerických technologických firem, jako jsou Google, Facebook, Amazon, Apple. Americký prezident D. Trump vzápětí nařídil, aby se prošetřily důsledky zavedení tohoto zákona, zda není diskriminační a neomezuje obchod Spojených států. Podle vyjádření americké strany je daň z digitálních služeb, kterou chce Francie i některé další evropské země zavést, jasně protekcionistická a poškozuje americké firmy. USA již několikrát v minulosti podobné vyšetřování obchodních praktik vedly. Pokud by se zjistilo, že je uvedený přístup nespravedlivý, prezident D. Trump by nejspíše reagoval odvetným zavedením cel.

Autor: Luboš Růžička, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688