Kryptoměny  |  12.07.2019 10:20:16

Trump se poprvé pustil do kritiky bitcoinu a kryptoměn, včetně libry Facebooku: „Nejsou to peníze.“ S cenou bitcoinu to ani nehnulo

Bílý dům se dosud debatě o bitcoinu a kryptoměnách v podstatě vyhýbal. To se ale změnilo v noci na dnešek středoevropského času. „Nejsem fanoušek bitcoinu ani jiných kryptoměn,“ svěřil se prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu. „Nejsou to peníze, jejich hodnota vysoce kolísá a nejsou ničím podloženy.“ Navíc podle něj podněcují nezákonné jednání, jako je například obchod s drogami.

S cenou bitcoinu Trumpovy poznámky prakticky nepohnuly. Už dnes se nejrozšířenější kryptoměna prodává za zhruba stejnou cenu, kolem 11 700 za kus, jako včera odpoledne středoevropského času.

Trump by se o bitcoinu zřejmě ani nezmiňoval, ale kritiky se dopustil v rámci širšího výpadu proti virtuálním měnám, jak o nich hovoří, zejména pak proti měně libra. Její spuštění v příštím roce iniciuje Facebook v rámci konsorcia dalších partnerů, jako je Visa, MasterCard nebo Uber.

Jestliže se chce Facebook stát bankou, musí podle Trumpa požádat o standardní bankovní licenci a následně tedy podléhat všem příslušným regulacím, jako ostatní banky. Jedinou skutečnou měnou je dle něj ve Spojených státech dolar. Dolar prý s přehledem dominuje mezi měnami všude ve světě a navždy tomu tak i zůstane.

Prakticky nulová odezva ceny bitcoinu na Trumpova slova signalizuje, že trh z nich nevyvozuje žádný dalekosáhlý závěr. Ze dvou důvodů.

Část bitcoinové komunity – často jde o dlouhodobé investory do kryptoměny – by se s Trumpem neshodla v tom, že bitcoin není ničím podložen. Podle těchto lidí má bitcoin oporu v algoritmu, který garantuje, že nikdy nevznikne více bitcoinů, než algoritmus určuje. V tom se podle nich bitcoin liší od běžných měn, jako je dolar či euro, jejichž maximální početní stav vlastně není nijak omezen. Trump podle těchto lidí svým tweetem odhaluje, že bitcoinu nerozumí.

Další část komunity má k bitcoinu cyničtější postoj. Bere jej víceméně jen jako prostředek k možnému rychlému zbohatnutí, které potenciálně umožňují jeho prudké výkyvy. Horizont těchto spekulantů je ale krátkodobý a dobře vědí, že než se potenciální Trumpova slova přetaví ve skutky, třeba regulace, které by mohly cenu bitcoinu zásadně ovlivnit, uplyne ještě hodně vody. Navíc je zřejmé, že Trumpovi je trnem v oku zejména libra Facebooku, nikoli bitcoin samotný.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688