Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  11.07.2019 07:21:29

Politici schválili navýšení rodičovského příspěvku

Opět se rozbouřilo téma plánovaného navýšení rodičovského příspěvku, mezi maminkami to na sociálních sítích vřelo a diskuze se hemžily nadávkami na současnou politiku. Navýšení se mělo projednávat již tento týden v úterý, nicméně tento bod se na poslední chvíli zařadil na pozdější dobu, původně měl být řešen jako první.

Podívejte se také: Fakta o plánovaném navýšení rodičovského příspěvku.

Politické strany se však nemohly dohodnout na zvýšení spotřební daně na tvrdý alkohol, tabák a hazard. K hlasování došlo až ve středu, nakonec prošel daňový návrh a hned v prvním čtení i zvýšení rodičovského příspěvku z 220.000 na 300.000 . Navýšení rodičovské bude stát státní kasu o více než 8,6 miliardy korun.

 

 

Rodičovský příspěvek se navýší o 80.000

Ke shodě na navýšení rodičovského příspěvku došlo napříč celým politickým spektrem, souhlasili všichni zákonodárci. Ač jim čtení návrhu trvalo o den déle, než avizovali, nakonec vše dospělo ke zdárnému schválení. V úterý totiž jednání zablokovala opozice svými dlouhými projevy k daňovému balíčku. Ministryně financí Alena Schillerová však dopředu slíbila, že pokud se navýšení rodičovské neprojedná do konce tohoto týdne, tak svolá mimořádnou schůzi. Rodičovský příspěvek by se měl od roku 2020 zvýšit o 80.000 . Rodičovská bude tedy ze současných 220 tisíc navýšená na částku 300 tisíc korun. Maminky dvojčat a vícerčat budou mít podle platné legislativy nárok na 1,5 násobek, tedy na 450 tisíc korun.

Polepšit by si měly nejen rodiny s novorozenci, ale i s dětmi do 4 let

Nárok na zvýšení rodičovského příspěvku budou mít všechny děti do 4 let věku, které budou pobírat aktivně rodičovský příspěvek k datu 1.1.2020. Zda vyčerpají celou částku 80.000 nebo pouze její poměrnou část záleží na více faktorech. Jedním z nich je věk dítěte, druhým vyměřovací základ z předchozího zaměstnání. Záleží tedy na počtu měsíců, které dítěti zbývají do čtvrtých narozenin. Politické strany se dlouho nemohly dohodnout, koho by se mělo navýšení rodičovské vlastně týkat, zda všech dětí do 4 let či nikoliv. Na všechny tyto děti však nejsou peníze, tak politici došli ke kompromisu pro všechny aktivně pobírající děti k 1. lednu příštího roku.

Politické strany se původně několik měsíců nedokázaly dohodnout

Původní slib o navýšení rodičovské padl na sociálních sítích od ministryně Maláčové již minulý rok na podzim, neměla však nic dohodnuté s koaličním partnerem. V březnu se poslanci dohodli na navýšení rodičovského příspěvku jen pro děti narozené po datu 1.1.2020, což přineslo vlnu nevole od naštvaných rodičů.

Začaly se zakládat skupiny na sociálních sítích a podepisovat petice, největší váhu měla skupina na Facebooku pod názvem „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek!“ s několika tisíci fanoušky. Aktuálně jich má skupina 71.147 tisíc. Zakladatel a moderátor skupiny pan Martin Štros měl několik jednání s politickými stranami, kde argumentoval za rozhořčené maminky malých dětí.

Nakonec vláda přislíbila kompromis v dnešní podobě. Tedy, že navýšení rodičovské se bude týkat všech aktivních rodičovských příspěvku k datu 1.1.2020. Pro všechny děti do 4 let peníze nezbyly, kromě rodičovské vzrostla totiž i penze o 900 korun měsíčně.

 


Maminky jsou už unavené z dlouhých tahanic o navýšení rodičovské

V momentě, kdy začali zákonodárci projednávat daňový balíček a navýšení rodičovského příspěvku, opět začaly nabírat diskuze na sociálních sítích na obrátkách. Maminky se rozdělily do několika táborů, jeden z nich byl optimistický a věřil, že k navýšení opravdu dojde, druhý už byl skeptičtější a s ničím raději nepočítal. Maminky psaly, že raději s navýšením nepočítají, pokud nastane, tak budou ale mile překvapené. V třetím názorovém táboře se nacházely naštvané maminky, které už měly všeho dost a z několikaměsíčních tahanic politiků byly unavené. Z této skupiny padalo nejvíce nadávek na současnou politiku a velká nedůvěra, že to ještě dobře dopadne!

Jak to teď bude? Mají si maminky chodit na úřad práce žádat o navýšenou částku?

Kromě odsouhlasení návrhu o navýšení rodičovského příspěvku poslanci předkládali i další pozměňovací návrhy. Ty se týkaly pravidelné valorizace rodičovské nebo možnost pobírání rodičovského příspěvku prarodiči, jež zastávají péči o dítě, aby mohli chodit rodiče dál do práce. Novela o navýšení rodičovské obsahuje i změny v počtu hodin, jež mohou rodiče dávat děti do školek a jeslí a nepřijít tak o rodičovský příspěvek, změnit by se měla ze současných 46 hodin na 92 hodin měsíčně, tedy o dvojnásobek. Rodiče dětí by si zatím neměli nic vyřizovat, nic není finálně schváleno. Novela ještě musí projít senátem a podepsat ji musí i prezident. Finální schválení se očekává na podzim. Aktuální dění kolem novely můžete sledovat na http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=490.

Tip! Novela ještě není finálně schválena, ale neočekává se, že by zákon neprošel. Pokud víte, že máte dítě do 4 let věku a rodičovský příspěvek vám bude končit už v letošním roce, můžete si jej prodloužit na Úřadu práce do příštího roku, abyste o nárok na navýšenou částku nepřišli. Měnit délku rodičovského příspěvku můžete každé 3 měsíce.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688