TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  10.07.2019 22:19:27

Volkswagen: Konec legendy, z montážní linky sjel úplně poslední Brouk

Německá automobilka se rozhodla ukončit výrobu legendárního Brouka. Poslední vůz tohoto modelu dnes po 80 letech opustil výrobní linky v mexické Pueble. Nejdéle vyráběný vůz bez změny designu a jedno z nejprodávanějších aut na světě má za sebou bohatou historii.

Beetle, Käfer, Buba nebo Chrobák - čtyři různá slova označující autíčko, jehož historie se začala psát v nacistickém Německu v roce 1938. Hitler chtěl lidový vůz dostupný všem obyvatelům Říše. Pod taktovkou rodáka z Vratislavic nad Nisou Ferdinanda Porscheho tak vznikl legendární Volkswagen Brouk.

Vůz, jehož design částečně kopíruje československou Tatru T97, se ale pořádně proslavil až po skončení druhé světové války. Miliontý Brouk sjel z výrobní linky v německém Wolfsburgu v roce 1955. Rekordní prodej firmě zajistila i masivní reklama. Ve spotu z 50. let třeba výrobce neváhá pustit auto ze srázu, aby dokázal, že je bezpečný.

Největší slávu si ovšem tohle autíčko vydobylo za velkou louží. V roce 1968 tam směřovalo neuvěřitelných 40 procent veškeré roční produkce, což je přes 560 000 vozů. Oblibu si tehdy auto s typickými oblými tvary, stupačkami a motorem vzadu získalo hlavně mezi květinovými dětmi v americké komunitě hippies.

Poslední vůz klasického vzhledu sjel z výrobní linky v roce 2003 v Mexiku. Od roku 2011 se začal vyrábět ve své nové podobě. Teď montážní linky v mexické Pueble opouští nadobro. Právě Mexiko je zemí, kde staré modely slavného brouka zahlédnete poměrně často. A proč právě brouci? Pro úzké ulice v kopcích jsou prý jako stvoření.

"Vypadá to, jako kdyby se narodili pro jízdu do kopců. Ty staré se nahoru dostanou bez problémů. Lidé prostě vědí, že se jimi bezpečně dostanou do cíle," popsal taxikář Adrián Martínez.

Tisíce vozů se prohání i po České republice a ze silnic díky nadšeným sběratelům jen tak nezmizí. Až dodnes se ve světě prodalo více než 21 milionů originálních brouků, což z tohoto legendárního autíčka dělá světového rekordmana v počtu vyrobených kusů.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688