BHS (BH Securities a.s.)
Státní rozpočet  |  10.07.2019 10:44:40

Penzistům se blýská na lepší časy. Vyšší růst důchodů však zatíží státní rozpočet


„Mimořádné zvýšení důchodů v průměru o 900 korun se budoucím státním rozpočtům prodraží. Ve střednědobém výhledu let 20202022 bude muset být vyčleněno dodatečných 22 miliard korun,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček, který problematiku důchodových systémů přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze.  

Růst důchodů zvýší spotřebu domácností a tím popožene tempo růstu hrubého domácího produktu. Penzisté podstatnou část navýšených důchodů utratí v české ekonomice a tím podpoří tržby firem. Problém však spočívá ve skutečnosti, že vláda hodlá v budoucích letech hospodařit se schodkem, takže navyšování důchodů je prováděno na úkor rozpočtové kázně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.  

Poslanci se dnes budou věnovat třetímu čtení návrhu zákona o důchodovém pojištění, který by měl zajistit zvýšení průměrného starobního důchodu o 900 korun. Tohoto navýšení by se penzisté měli dočkat v pravidelném termínu v roce 2020 a to i v případě, že úhrn částky zvýšení základní výměry důchodu a částky zvýšení procentní výměry důchodu nedosáhne stanovené výše 900 korun.  

Tímto návrhem by se měla vyřešit situace, kdy dochází k poklesu poměru průměrného starobního důchodu vůči průměrné mzdě. Zatímco v roce 2013 tento poměr dosahoval výše 42,3 procenta, v loňském roce to bylo již jen 37,9 procenta. Náprava by měla být zjednána skrze mimořádné zvýšení procentních výměr důchodů. Bude přitom zajištěno, aby penzistům při souběhu nároků na výplatu více důchodů náleželo mimořádné navýšení procentní výměry pouze jednou.  

Návrh zákona je konstruován tak, aby se relativně více posílily příjmy poživatelů nízkých důchodů oproti penzistům s vysokými důchody. Tím bude v systému důchodového pojištění utlumován princip zásluhovosti. Ten zajišťuje, aby lidé, kteří do důchodového systému odvedli více peněz, z něj i více peněz mohli čerpat. Naopak bude posílen princip solidarity, který zajišťuje přiměřenou výši důchodů všem lidem bez ohledu na to, kolik peněz do důchodového systému odvedli.  

 

Navrhované opatření bude mít významné dopady na státní rozpočty. V roce 2020 se zvýší výdaje na důchody o 7,0 miliardy korun. V následujících letech bude vlivem tohoto opatření docházet k dalšímu pozvolnému navyšování výdajů na důchody. Státní rozpočetroce 2021 bude muset najít dodatečných 7,3 miliardy korun a v roce 2022 již dokonce 7,8 miliardy korun.  

 

   

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom

BH Securities a.s.

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz



Přečtěte si také:

18.09.2019Akcie amerických bank: Blýská se na lepší časy? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.08.2019Evropské akcie: Blýská se na lepší časy? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.01.2019Blýská se rozvojovým trhům na lepší časy? Jan Berka (Roklen24)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688