Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  09.07.2019 13:59:06

Jaký vliv má na produktivitu práce váš spánek? Budete překvapeni…

Se vším se dá pracovat, jen mozek je tak složitý orgán, že jej nelze vždy ovládat tak dobře, jak bychom si představovali. Třeba co se týče myšlenek. Pokud na něco intenzivně myslíte, máte starosti nebo víte, že jste nestihli dokončit nějakou práci a nemůžete na to přestat myslet. Telefon se dá vypnout snadno, stejně jako zavřít internetový prohlížeč s otevřenou e-mailovou schránkou, s hlavou to tak jednoduché není. Pojďme se zamyslet na tím, co naši mysl nejvíce ovlivňuje, ve kterém čase mozek pracuje nejefektivněji a za jakých podmínek…

 

 

Kdy je mozek nejproduktivnější?

K těm nejlepším výkonům v práci dospějete jedině tak, že budete pracovat nejintenzivněji v čase, kdy je váš mozek nejvýkonnější a nejvíce soustředěný. V tomto okamžiku je nejlepší doba na řešení těch nejsložitějších úkolů. Po zbytek dne si nechejte čas na snadnější práci, která nevyžaduje tolik úsilí. Mnoho lidí však v čase, kdy by měli v práci opravdu zabrat a udělat co nejvíc smysluplné práce, tak svůj nejlepší čas z celého dne promrhají a bojují s prokrastinací. Např. čtení nových e-mailů se doporučuje odsunout až na polední čas, pokud k e-mailové schránce zasednete hned ráno po probuzení, ztratíte tak mnoho zbytečného času odpovídáním na zprávy, místo toho abyste skutečně něco dělali.

Naslouchejte svému biorytmu nebo si vytvořte harmonogram dne

Znáte-li velmi dobře svůj biorytmus, nemusíte nic složitě plánovat. Prostě poznáte sami, kdy je ideální čas na projekty, které mají smysl nebo naopak na věci, u kterých si odpočinete. Poznáním svého biorytmu se naučíte pracovat se svou energií a budete ji umět lépe využívat. Je však nutné si uvědomit, že každý má jiné fyzické a duševní stavy a ne všichni oplývají spoustou energie v ranních hodinách nebo jsou naopak nejvýkonnější večer a pracují do noci, kdy jim do hlavy přicházejí ty nejlepší nápady. Každý si musí sám vypozorovat na svém těle, co na něj platí a funguje.

Lidé si v poslední době často stěžují, jak jsou unavení a bez energie

V dnešní hektické době ale velká část populace zapomíná na to, že mají poslouchat své tělo a řídit se svými energetickými pochody. Zamysleme se však, co všechno ovlivňuje naši výkonnost. Abychom byli schopní se soustředit, byli si jistí tím, co děláme a vykonávali jsme práci v ten správný čas, je nutné, aby byla zajištěna dobrá kvalita spánku, vhodná strava a dostatek tělesného pohybu. To vše ovlivňuje množství naší energie a od té se pak odvíjí naše mizerná či vysoká výkonnost. Můžeme si pak psát mraky předlouhých seznamů úkolů, vést si diáře, ale bez dostatku energie nám to bude stejně k ničemu.

Spánek a vliv na pracovní výkony. Nárok na šlofíka v práci?

Vědci se shodují na tom, že je spánek velice důležitý pro správné fungování celého organismu. Ideální je spát nejméně osm hodin denně. Připočítejte si k tomu však ještě alespoň půl hodinu, protože málokdo usne hned na povel. Spánek může být narušen předchozími událostmi nebo nevhodnými stravovacími návyky. Dáte-li si např. kávu večer před spaním, sníte těžké jídlo nebo se pohádáte s partnerem v pozdějších hodinách, to vše má vliv na kvalitu vašeho spaní.

Kolem spánku koluje také spoustu mýtů, jako jsou mylné představy o tom, že se dá o víkendu dospat spánkový deficit z všedních dnů nebo že na usnutí je nejlepší panák tvrdého alkoholu. Vyzkoušejte nepoužívat budík a vzbudit se přirozeně sami, snadno tak zjistíte, kolik hodin v posteli ideálně potřebujete. Experti na spánek navrhují, aby si zaměstnanci dávali místo polední kávy šlofíka po obědě, nejlépe na 20 až 30 minut, slibují pak vyšší pracovní nasazení a zlepšení nálady pracovníků. V noci byste si měli ke spánku zajistit ty nejlepší podmínky, těmi jsou dobře vyvětraná chladná místnost bez rušivých světel a hluku. Co si myslíte vy? Měli by mít zaměstnanci nárok na spánek v práci?

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu. 

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688