TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.07.2019 14:04:48

Ministerstvo dál proplácí peníze Agrofertu. I po stopce z Bruselu.


Ministerstvo průmyslu i po rozhodnutí Bruselu, který zastavil vyplácení dotací firmám z holdingu Agrofert, posílá milionové částky dál. Informoval o tom v pondělí server iRozhlas. Podle všeho tím nikdo zákony neporušuje.

Státní zemědělský investiční fond po doručení dvou auditních dokumentů popisujících možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) s holdingem Agrofert, dal dotacím červenou. Nebude tak proplácet žádné peníze. Ministerstvo průmyslu je ale jiného názoru.

 

"Ministerstvo průmyslu a obchodu žádost o dotace může neproplatit jen v případě, že se žadateli prokáže pochybení, jinak je samozřejmě – žádosti Agrofertu nevyjímaje – musí posuzovat,“ uvedla mluvčí Štěpánka Filipová na dotaz serveru iROZHLAS.cz.

 

Problém je v systému rozdělování dotací. Brusel v prosinci sice rozhodl, že se pozastaví čerpání dotací z rozpočtu Evropské unie, ale jedná se jen o doporučení. "Poskytovatelé byli ze strany ministerstva informováni, že žádosti projektů skupiny Agrofert nejsou na žádost Evropské komise ze strany resortu financí zasílány Evropské komisi k proplacení,” řekl mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch. Záleží pak na každém rezortu, zda dotace vyplatí, nebo ne.

 

 

 

"Rozhodnutí nežádat proplacení projektů Agrofertu Evropskou komisí bylo správné a bylo na rozhodnutí ministerstva financí, s čímž Evropská komise souhlasila. Rozhodnutí neproplatit dotaci subjektu, který na dotací má dle rozhodnutí o poskytnutí dotace nárok, je úplně jiná situace,“ řekl pro iROZHLAS.cz náměstek pro evropské fondy na resortu průmyslu Marian Piecha.

 

Právně je prý vše v pořádku a ani jedna ze stran se nedopustila jakéhokoliv pochybení. Celkem za poslední měsíce firmy z koncernu Agrofert zažádaly o více jak 170 milionů korun. Ty nakonec nebudou proplaceny evropskými dotacemi, ale ze státního rozpočtu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688