TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  07.07.2019 21:18:42

Státní rozpočet 2019: Zeman podpořil Schillerovou, ale schodek se mu nelíbí. Opozice zuří

Ministryně financí Alena Schillerová jednala s prezidentem Milošem Zemanem a týmem jeho poradců, řešili přípravu rozpočtu na příští rok. Vláda do něj zahrnula třeba růst důchodů o 900 korun. Celý návrh ale kritizuje opozice, podle které vláda počítá s příliš velkým schodkem. Zásadní výhrady mají i ministři z ČSSD.

Čtyřicet miliard korun. S takovou ztrátou by měl podle představ šéfky státní kasy pracovat rozpočet v roce 2020. "Nevidím prostor k tomu, aby se tento schodek snížil. Ale zase na druhou stranu je pro mě nepředstavitelné, aby se zvyšoval," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

"Navrhovaný schodek je vždy rámcovým údajem. Klíčové je reálné plnění. Vláda se jistě bude snažit, aby tento reálný schodek byl nižší, než 40 miliard korun," prohlásil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident se s ministryní shodl, že v době zpomalující ekonomiky jsou prioritou investice.

Opozice ale mluví o opíjení rohlíkem a kritizuje vysoký deficit. "Předchozí roky ukázaly, že si ministerstvo financí, paní ministryně, vláda, naplánovali vysoké investice, ale ve finále nebyli schopni tu částku proinvestovat," prohlásil poslanec ODS Jan Skopeček.

Čtyřicetimiliardový schodek ale vadí i ministrům za ČSSD či komunistům, kteří vládu tolerují. Ti si představují snížení deficitu na miliard třicet. Nespokojená je i ČSSD. Třeba Jana Maláčová kritizuje 15,7 miliardy vyčleněných na sociální služby.

"To je stejně jako letos a jak se ukázalo, je to málo. Populace stárne a na sociální služby se dává dlouhodobě málo prostředků. Podfinancovaná je též pomoc obcím a různým ohroženým skupinám," kritizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Andrej Babiš už dříve uvedl, že pokud vláda pro rozpočet nenajde ve Sněmovně podporu, hrozí rozpočtové provizorium a předčasné volby.

"Téma státního rozpočtu a hrozby rozpočtového provizoria bude spíš používat jako takové slovní beranidlo, aby levicové strany dostal pod tlak před jejich voliči, před hrozbou, že se zkrátka nebudou podporovat některé služby a nebude se investovat," myslí si politolog Jan Kubáček.

Na jednání o přesných parametrech státního rozpočtuvláda čas přes léto. Jeho návrh totiž musí Sněmovně předložit v září.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688