TNBiz (TN.cz)
Práce  |  07.07.2019 18:00:17

Práci po skončení školy najde téměř každý - v Česku tak chybí brigádníci.

Téměř všichni absolventi vysoké nebo vyšší odborné školy mají v Česku práci. Zaměstnanost mladých lidí je u nás jedna z nejvyšších v EU, dosahuje 91,5 procenta. Podle ekonomů ale kvůli tomu chybí brigádníci a sezónní pracovníci.

Zaměstnanost českých absolventů vysokých či vyšších odborných škol je téměř na svém historickém maximu. Z Čechů ve věku 20 až 34 let, kteří úspěšně ukončili studium před třemi a méně lety, jich 91,5 procentapráci. Vyplývá to z údajů Eurostat za rok 2018.

Důvodem je podle ekonoma Lukáše Kovandy výhodná situace na trhu práce. "Mladým lidem, zejména právě absolventům, hraje do karet také skutečnost, že se v současnosti na trh práce dostávají velice slabé populační ročníky. Zaměstnavatelé se o mladé absolventy musí mnohdy doslova přetahovat," uvedl Kovanda.

Podle ekonomů je vysoká zaměstnanost mladých lidí patrná nejvíce právě teď, kdy podniky shánějí brigádníky na léto. "Když však mladí dnes řádnou práci prakticky všichni mají, je mnohem obtížnější než v minulosti brigádníka nebo sezónního pracovníka najít," vysvětlil Kovanda.

Personál chybí podle portálu idnes.cz například na horských boudách. Bouda Jana nad Velkou Úpou už kvůli tomu musela zavřít, s nedostatkem pracovníků bojuje také slavná Labská bouda. Problém sehnat brigádníky mají také v kempech, není ani dost vedoucích táborů.

V čele unijního žebříčku stojí Malta, kde práci najde 96,7 procenta absolventů vysoké nebo vyšší odborné školy. Následuje Nizozemsko (94,8 procenta) a Německo (94,3 procenta). Naopak nejhorší je situace pro mladé v Řecku (59 procent) a v Itálii (62,8 procenta).

Česko vede, co se týče zaměstnanosti absolventů - mužů. Práci po škole najde 97,5 procenta z nich. U žen je to o něco horší - zaměstnané absolventky tvoří 87 procent. "To je ale také v rámci EU nadprůměrně příznivý údaj, jelikož průměr loni činil 84 procent," zhodnotil Kovanda.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688