Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.07.2019 11:41:45

Americké akcie na rekordech? Ano, ale na oslavy je brzy!

Hlavní americké akciové indexy jsou na maximech a trh se těší na novou vlnu uvolňování měnové politiky. Do toho se Donald Trump dohodl se svým čínským protějškem na minimálně dočasném neútočení (či menším útočení). Ale znáte to, na trhu se vždy, podobně jako v životě, najdou škarohlídi, kteří malují čerty na zeď.

"Ignorujte rally z posledních dnů. Objemy obchodů jsou v týdnu zahrnujícím Den nezávislosti extrémně nízké, spousta obchodníků již odjela na dovolenou a ti ostatní si zkrátka jen hrají s futures," napsal svým klientům Graham Summers, hlavní stratég Phoenix Capital Research. Jeho slova je potřeba chápat v kontextu, jejich cílem je prodat zajišťovací strategie, to ale neznamená, že je neumí podpořit zajímavými grafy.

Podle Summerse, velkého kritika Fedu a skeptika, pokud jde o fundamenty podporující dlouholetý růst cen akcií, je současná rally výsledkem klasické spekulace. Spekulace na to, že Fed (pokolikáté už?) nenechá ekonomiku na holičkách a podpoří ji nižšími sazbami.Červencové snížení úroků o čtvrt procentního bodu považuje trh za hotovou věc.

Ne tak Summers, který navíc ukazuje, že nová maxima indexu S&P 500 (v grafech není vidět středeční posílení do blízkosti 3 000 bodů, na argumentaci to ale nic nemění) jsou sice líbivá, ale z technického hlediska v dlouhodobějším horizontu zatím zcela bezvýznamná. Index totiž nadále pouze zespodu atakuje linii býčího trendu, který (sice podle ne úplně správné definice, ale aťsi) začal v březnu 2009.

V o něco krátkodobějším horizontu pak index vytváří sice stále vyšší maxima (byť mírně), ale také nižší minima. A podle tohoto technického patternu by po dosažení dalšího vrcholu měl přijít odraz níže, a to s potenciálem poklesu indexu S&P 500 k hladině 2 300 bodů.

Podle Summerse není vyloučeno, že k tomuto prudkému odrazu níže dojde ještě v létě. A důvody? Podle stratéga se jich najde dost – Fed se snižováním sazeb může počkat, USA se vrhnou do války s Íránem, nastane další obrat v obchodních vztazích Ameriky s Čínou (a) nebo Evropou. Vyznavači konceptu černých labutí navíc dobře vědí, že příští katastrofu v podstatě nelze tušit předem.

Zatím na monitorech traderů svítí převážně zelená (když tedy není řeč zrovna o výnosech amerických dluhopisů). A jakkoli je každá debata o fundamentech výživná a technická analýza umí být zatraceně sexy, nakonec rozhoduje cena. Joshua Brown z Ritholtz Wealth Management se této velké burzovní pravdy drží, když říká, že při pohledu na aktuální tržní vývoj prakticky nelze být pesimistou, tedy medvědem. Má pravdu, ale na jak dlouho?

Další článek: Čtyři pětiny akciového trhu jedou na autopilota

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688