Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.07.2019 15:34:38

Investoři dále opouštějí riziková aktiva a snižují výnosy vládních dluhopisů na rekordní minima. Institucionální investoři jsou velmi pragmatičtí


Analytici se předhánějí ve svých chlácholivých komentářích, ve kterých zdůvodňují, že obavy z globálního zpomalování ekonomického růstu nejsou až tak na místě, že k žádným velkým problémům ve finále nedojde a že není nutné zanevřít na riziková aktiva. Velcí investoři pracující s měnami nebo vládními dluhopisy jsou ale velmi pragmatičtí investoři a jen tak něco je neuchlácholí a podíl rizikových aktiv ve svých portfoliích i nadále snižují ve prospěch "bezrizikových" aktiv, kterým stále vládnou vládní dluhopisy. Rostoucí zájem o ně na sekundárním trhu způsobuje růst jejich cen a současně pokles dosahovaných výnosů, protože tyto dvě veličiny jdou vždy inversně proti sobě. Výnosy vládních dluhopisů tak přes veškeré snahy dále klesají a v mnoha případech se pohybují na svých historických minimech.

Například výnos 10letých německých vládních dluhopisů poklesl na -0,0398%, výnos francouzské obdoby se pak dostal na -0,12%, belgická obdoba nese záporný výnos vůbec poprvé v historii, relativně rizikové italské dluhopisy s 10letou splatností se pohybují na 14měsíčním minimu kolem 1,67%.
Znaménko mínus v předchozích těžko vysvětlitelných a představitelných případech znamená, že držitel by zmíněný výnos měl vyplácet, místo aby jej obdržel. Jinými slovy kupující je ochoten ještě platit v zájmu minimalizování své budoucí ztráty. Tak velký zájem o dluhopisy panuje.

Analytici odhadují, že nastolený trend se bude dále prohlubovat. Výnos německých desítek by mohl do konce orku poklesnout na -0,5%.

Výnos amerických "desítek" dnes pokles pod hranici 2% konkrétně na 1,953%. Podle některých odhadů by výnos mohl klesnout až k 1,5%.

Analytici upozorňují, že ekonomický růst zatím drží nad vodou především neochvějná pozice spotřebitelů, jež tlumí jasné náznaky zpomalování průmyslové produkce a obchodu. Spotřebitelé obecně zatím těží ze silného pracovního trhu a nebývale nízkých měr nezaměstnanosti všude ve světě. Pokud se problémy na straně výroby a produkce nepodaří vyřešit mohly by se problémy přenést na trh práce a odtud pak do postoje spotřebitelů. Pokles jejich aktivity by následně přivodil skutečné problémy a možnou recesi v lokálním i globální měřítku.

Vývoj na dluhopisových trzích naznačuje, že velcí institucionální investoři berou hrozbu takového scénáře velmi vážně a nechtějí být nepřipravení v případě jejího naplnění.





Přečtěte si také:

09.09.2019Apple využil rekordní minima na výnosech dluhopisů Olívia Lacenová (xPartners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688