Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  04.07.2019 15:14:16

Vývoj na devizovém trhu ve 27. týdnu (1.7.-4.7.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Index PMI ve výrobním sektoru v červnu poklesl na 45,9 z květnových 46,6 bodu
EZ - Novou prezidentkou Evropské centrální banky bude C. Lagardeová
PL - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,50 %
US - Index ISM v sektoru služeb v červnu poklesl na 55,1 z květnových 56,9 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Průmyslová produkce (květen), Index spotřebitelských cen (červen)
DE - Průmyslová produkce (květen)
US - Zápis z červnového zasedání FOMC (Fed)
US - Index spotřebitelských cen (červen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Obchodování koruny vůči euru v prvním červencovém týdnu příliš zajímavé nebylo. Česká měna se pohybovala zejména v blízkosti hladiny 25,45 CZK/EUR. Pod nízkou volatilitu koruny se v tomto týdnu podepsala absence významných domácích makroekonomických dat v kombinaci se zkráceným pracovním týdnem.
  • Jednou z nemnoha zveřejněných domácích statistik byl index PMI, který mapuje náladu podniků ve výrobním sektoru. PMI v červnu poklesem na 45,9 bodu nepotěšil. Jedná se o nejslabší hodnotu tohoto ukazatele od července 2009, tj. za posledních téměř 10 let. I v červnu dále prudce klesaly nové zakázky (nejslabší hodnota od května 2009), firmy čtvrtý měsíc v řadě snižovaly počty svých zaměstnanců a dále se zhoršily vyhlídky firem pro období nadcházejících 12 měsíců. Problémy přetrvávají v automobilovém sektoru. Pod neutrální hladinou 50 bodů se navíc PMI nachází již od loňského prosince a zatím to rozhodně nevypadá na to, že by mělo v nejbližších měsících dojít k obratu k lepšímu. Jistou útěchou je, že PMI doposud v letošním roce nebyl zrovna nejspolehlivějším ukazatelem vývoje průmyslové produkce (tvrdá data z průmyslu byla zatím lepší, než ukazovaly měkké indikátory typu PMI) a růst průmyslu by se tak ve 2. čtvrtletí letošního roku mohl udržet lehce nad nulou.
  • Příští týden bude na čísla z domácí ekonomiky o poznání bohatší. Již v pondělí budou zveřejněna tvrdá čísla z průmyslu v podobě květnové průmyslové produkce. Jak je psáno výše, tak měkké indikátory v podobě podnikatelských nálad s tvrdými čísly v letošním roce zatím příliš nekorelovaly a bude zajímavé sledovat, zda tomu tak zůstalo i v květnu. Kromě toho bude v pondělí zveřejněn i květnový vývoj ve stavebnictví a v zahraničním obchodu. V dalších dnech příštího týdne budou publikovány květnové maloobchodní tržby a vzhledem k přetrvávající velmi solidní situaci na pracovní trhu (tu potvrdí červnový podíl nezaměstnaných osob) lze předpokládat, že domácnosti ani v květnu nešetřily. Spotřebitelská inflace v červnu v meziročním srovnání zpomalila, avšak i nadále se držela výrazně nad dvouprocentním cílem České národní banky.

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru euro na začátku července oslabilo a obchodování se přesunulo pod hladinu 1,13 USD/EUR.
  • Sobotní dohoda mezi D. Trumpem a XI Jinpingem o znovuobnovení obchodních jednání měla na začátku týdne pozitivní dopad na finanční trhy. USA se zároveň zavázaly nezvyšovat a nezavádět nová cla na dovoz čínského zboží a rovněž neurčovat přesný termín, do kdy má být dohody dosaženo. Byly představeny i úlevy firmě Huawei. Zároveň je zde však nutné varovat před přílišným optimismem. Obnovení vyjednávání totiž rozhodně nelze chápat tak, že se obě země v brzké době dohodnou, když překážky z obou stran se zdají jen obtížně překonatelné.
  • Celkově lze na výsledek jednání nahlížet ze dvou rozdílných perspektiv. (1) obnovení jednání = snížení nejistoty pro firmy, o něco lepší vyhlídky pro růst globální ekonomiky a tím i důvod pro posílení EUR vůči USD. (2) obnovení jednání = nižší tlak na americký Fed, aby začal rychle snižovat úrokové sazby a tím pádem důvod pro posílení USD a umazání části červnových ztrát. O dalším vývoji na EURUSD podle mě budu v červnu rozhodovat vzkazy centrálních bankéřů z Fedu v kombinaci s novými makroekonomickými daty z USA. Nejpravděpodobnějším scénářem pro první polovinu července je podle mě obchodování především (ne výlučně) v rozmezí 1,12 – 1,14.
  • ¨
  • V tomto týdnu se rozhodlo o postu nového prezidenta Evropské centrální banky (ECB), když nominaci musí ještě posvětit Evropský parlament, což by však neměl být problém. Současnému prezidentovi M. Draghimu končí mandát letos na podzim (31. října) a vystřídá ho šéfka Mezinárodního měnového fondu C. Lagardeová. S ohledem na to, jak se Lagardeová stavěla k měnověpolitickým rozhodnutím ECB v předchozích letech lze říci, že konzistence měnové politiky ECB by měla být jednoznačně zachována. Ještě předtím, než Lagardeová do funkce nastoupí je však vysoce pravděpodobné, že M. Draghi na zářijovém zasedání ECB oznámí snížení hlavní úrokové sazby do záporu a nový program výkupu cenných papírů (APP).

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688